Koronavirusom u Srbiji novozaražene 1.592 osobe, u poslednja 24 časa od posledica infekcije preminuo 21 pacijent

U Srbiji je u poslednja 24 časa testirano 10.637 osoba, od čega su 1.592 pozitivne na koronavirus. Kako prenosi Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs, od posledica infekcije virusom preminuo je 21 pacijent.

Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić

Na respiratorima se nalaze 162 osobe, a u bolnicama širom Srbije hospitalizovano je 4.206 obolelih.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, virusom korna inficirano je 587 korisnika i 334 zaposlenih, saopšteno je danas. U odnosu na jučerašnje podatke Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, broj inficiranih korisnika manji je za 64 a broj zaposlenih kod kojih je potvrdjeno prisustvo virusa, manji je za 17.

Od početka epidemije, izlečeno je 4.698 korisnika i 2.000 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da Srbija nove doze vakcine Sputnjik V već sutra, a da bi u ponedeljak trebalo da stigne još jedna isporuka Fajzer vakcina.

"Sutra se očekuje 40.000 ruskih vakcina za 20.000 ljudi. Kad dobijemo vakcine uvek pola čuvamo za revakcinu. U ponedeljak dobijamo 9.800 dodatnih Fajzer vakcina. U ovom trenutku ćemo razgovarati i o nekim drugim proizvođačima i dodatnim vakcinama", rekla je Brnabić.

Vakcina Fajzer-BioNTek zadržava veliki deo svoje efikasnosti i protiv glavnih mutacija koronavirusa koji izaziva kovid-19, engleskog i južnoafričkog soja, javile su danas te dve kompanije u saopštenju.

A ruska vakcina će se, prema najavama ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog, možda proizvoditi na Torlaku. Naime, do kraja ove ili početkom naredne nedelje u Beograd bi trebalo da dođe delegacija iz Rusije kako bi proverila da li će srpski institut Torlak moći da proizvodi rusku vakcinu.

Od sledeće nedelje i Belekspocentar punkt za vakcinaciju

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da će "Belekspocentar", na Novom Beogradu, kao treći veliki punkt za masovnu vakcinaciju, biti na raspolaganju građanima tokom sledeće nedelje. Vesić je istakao da je Grad Beograd pripremio, osim domova zdravlja u kojima se redovno vrši imunizacija, i treći punkt za vakcinaciju građana, preneo je Beoinfo.

"Kada je počela masovna imunizacija, prvo je otvorena Hala 11 Beogradskog sajma, potom i Hala 3, a tokom sledeće nedelje za vakcinaciju će građanima biti raspoloživ i objekat 'Belekspocentra'", rekao je Vesić tokom obilaska centra.

On je naglasio da je "Belekspocentar" u vlasništvu privatne kompanije i da je Gradu ustupljen besplatno, zbog čega je zahvalio privatnom sektoru koji 10 meseci pomaže oko mnogih problema koji su došli sa epidemijom.

Naveo je i da se već razmišlja o novom punktu, a to je buduća zdravstvena stanica u Borči koja može da primi veliki broj ljudi.
Gradonačelnik Beograda primio je danas u Gradskom zavodu za javno zdravlje prvu dozu vakcine protiv korone, javio je takođe Beoinfo.
On je istakao dobar odziv građana za vakcinaciju u Beogradu i celoj zemlji.

"Veoma sam zadovoljan što vidim i da je poruka o ulozi vakcine u zaštiti od korone doprla do velikog broja sugrađana, jer interesovanje koje pokazuju je zaista veliko. Na primer, tokom jučerašnjeg dana je samo u na punktu Beogradski sajam vakcinisano više od 6.300 sugrađana", naveo je Radojičić.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Кraljevo Milanko Šekler rekao je ranije danas da vakcinisani protiv koronavirusa mogu da šire zarazu, ali je dodao da je tako sa svakom vakcinom.

Takođe, posle dve nedelje karantina u kineskom gradu Vuhanu, tim Svetske zdravstvene organizacije (SZO) započeo je terenski rad u misiji utvrđivanja činjenica o poreklu virusa koji je izazvao pandemiju kovida-19.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article