Koronavirusom u poslednja 24 sata zaraženo 4.576 građana Srbije, preminulo još 20 obolelih

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 4.576 slučajeva zaraze među 16.816 testiranih na koronavirus. Prema zvaničnim podacima od posledica oboljevanja preminulo je 20 ljudi.

U bolnicama širom zemlje hospitalizovano je 4.279 pacijenata, a na respiratorima je 189 obolelih, navodi se na sajtu covid19.rs.

Građani ispred kovid ambulante u Zemunu, koronavirus Foto: Srđan Ilić
Građani ispred kovid ambulante u Zemunu, koronavirus Foto: Srđan Ilić

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 3.072.096 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 494.106 ljudi. Ukupno je preminulo 4.599 obolelih, uz procenat smrtnosti od 0,93 odsto.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus trenutno je potvrđen kod 186 korisnika i 253 zaposlena u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih.

Navode i da se do sada od posledica oboljevanja oporavilo 5.322 korisnika i 2.342 zaposlena u ovim ustanovama.

Od 24. decembra, kada je počela vakcinacija protiv koronavirusa u Srbiji, u državnim i privatnim domovima vakcinu je primilo 12.800 štićenika, a 7.300 je revakcinisano, objavila je današnja Politika.

Predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović rekao je za taj list da je, od ukupno 20.000 štićenika privatnih i državnih staračkih domova, interesovanje za vakcinu izrazilo njih 16.000, a još 3.200 čeka na imunizaciju.

Na Beogradskom sajmu danas je počela vakcinacija kasirki i kasira, čime se nastavlja proces imunizacije građana koji zbog prirode posla svakodnevno dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi, saopštila je gradska uprava. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je u glavnom gradu vakcinisano više od 23 odsto građana, dok je revakcinu primilo više od 13 odsto.

On je naveo da su sledeći na redu za vakcinaciju vozači linijskog prevoza privatnika i taksisti, kao i zaposleni u preduzećima.

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je obavljeno ukupno 1.704.790 vakcinacija, a drugi dozu vakcine primilo je 623.424 građana, prenosi RTS i dodaje da je Srbija prva u regionu po broju vakcinisanih na milion stanovnika i po broju drugih doza na milion stanovnika.

Lekari upozoravaju da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća, a medicinski deo Kriznog štaba zahteva pooštravanje mera. Uprkos tome, sednica Kriznog štaba koja je bila najavljena za danas otkazana je, a epidemiolog Predrag Kon je rekao juče da nema odgovor zašto je do toga došlo.

Direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije (KCS) anesteziolog Nebojša Lađević izjavio je jutros da su bolnički kapaciteti skoro popunjeni, da će narednih dana biti prošireni i da će, ako to ne bude dovoljno, u kovid sistem biti vraćene neke bolnice.

"Po meni bi bilo najbolje kada bismo napravili jednu pauzu u zaražavanju – zaključavanje, a da u tom periodu pojačamo vakcinaciju", naveo je Lađević.

Zamenik direktora Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" Predrag Savić rekao je danas da su bolnice u Batajnici i Zemunu popunile kapacitete i dodao da niko ne treba da se iznenadi jer će pacijenti iz Beograda morati da se leče u kruševačkoj kovid bolnici.

On je istakao da pacijenti koji se primaju u poslednje vreme u KBC Dragiša Mišović imaju sve teže kliničke slike i da se posle pojave simptoma brzo razvija teška klinička slika. Kako je rekao, u bolnici je 14 dece i 11 trudnica, a starosna struktura je od 35 do 95 godina.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da broj učenika zaraženih kovidom ne prelazi jedan, a zaposlenih dva odsto, ali su srednje škole preventivno ove nedelje u sistemu nastave „na daljinu“.

Podsetio je da u četiri grada – Paraćinu, Kuli, Vranju i Surdulici – onlajn nastavu pohađaju i učenici osnovnih škola.

On je istakao da se očekuje sednica Kriznog štaba, za dva do tri dana, kako bi se znalo da li će ta mera i dalje ostati na snazi.

Izvor. Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article