Koronavirus u poslednja 24 sata potvrđen kod 7.999 građana Srbije, preminulo još 48 obolelih

Pre 6min

U poslednja 24 sata u Srbiji je koronavirusom zaraženo 7.999 ljudi od 22.837 testiranih uzoraka. Prema podacima sa sajta covid19.rs od posledica oboljevanja preminulo je još 48 osoba.

Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, novembar 2020. Foto: Srđan Ilić
Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, novembar 2020. Foto: Srđan Ilić

Broj hospitalizovanih i dalje je u porastu, kao i broj obolelih na respiratorima. U bolnicama širom zemlje trenutno je smešteno 7.499 pacijenata, od kojih je na respiratorima 269 pacijenta.

Od početka epidemije u Srbiji su na kovid19 testirana 1.800.419 uzoraka, a prisustvo virusa potvrđeno je kod 183.437 ljudi. Ukupno su od posledica oboljevanja preminule 1.652 osobe.

Povećava se i broj zaraženih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, a prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirusom trenutno je zaražno 1.394 korisnika i 598 zaposlenih u ovim ustanovama.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva do sada se od posledica oboljevanja oporavilo 1.394 korisnika i 598 zaposlenih.

Virus je ušao i u Gerontološki centar u Mataruškoj Banji, gde je prema poslednjim podacima zaraženo 15 korisnika i četvoro zaposlenih. Epidemiolog i koordinator Kriznog štaba u Kraljevu Radovan Čekanac rekao je za RTS da je za sada situacija pod kontrolom, ali da će centar biti pod epidemiološkim nadzorom.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović rekla je danas da je prema podacima Studentske poliklinike u poslednjih nekoliko nedelja bilo blizu 200 pozitivnih studenata.

"Veliki broj ima atipičnu sliku, tako da su ovo orijentacione brojke", rekla je ona i dodala da je određen broj nastavnika zaražen, ali da to nije veliki broj i da je važno da nije došlo do internog prenosa zaraze – u kancelariji, već je obično zaraza dolazila od spoljnih uticaja.

Povodom aktuelne epidemiološke situacije juče je zasedao i Krizni štab ali ni danas nije zvanično saopšteno koje mere će biti donete. Prema saznanjima RTS-a, nove mere će stupiti na snagu od petka 4. decembra i u skladu s njima ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će danas ili najkasnije sutra biti usvojene nove kako je rekla, nešto restriktivnije mere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

"Da li će te mere biti najrestriktivnije zavisi od današnjeg broja novozaraženih jer je utorak po pravilu veoma težak dan u tom pogledu. Po jutrošnjem preseku od osam časova, deluje da će biti težak dan ali nije takav skok kao u utorak prošle nedelje", rekla je premijerka za televiziju Pink.

Ona je potvrdila da među članovima Kriznog štaba postoje različita mišljenja koje bi mere bile najdelotvornije.

Komentarišući zahteve Kriznog štaba za strože mere poput potpunog zatvaranja svih ugostiteljskih objekata, direktor kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša je rekao da su neke zemlje kada su bile u situaciji da broj zaraženih raste kao u Srbiji zatvarali kafiće, restorane i barove, ali da je teško reći šta je ono što će dati najbolje rezultate u našoj zemlji.

Ivanuša je izjavio je da se brzina pogoršavanja epidemiološke situacije u zemlji smanjuje, ali je dodao da se i u narednim nedeljama može očekivati pritisak na bolnice, posebno na odeljenja intenzivne nege.

Nastavlja se sa proširivanjem kapaciteta za kovidobolele od koronavirusa, pa je tako od danas po prvi put u kovid sistem ušla i Opšta bolnica u Pirotu.

"Svrha ovakve odluke da se pre svega zbrinu pacijenti iz Pirotskog okruga sa srednjom i lakšom kliničkom slikom, a po potrebi i drugi pacijenti, koji su u završnoj fazi lečenja u drugoj ustanovi", saopšteno je danas posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article