Koronavirus potvrđen kod još 102 osobe, u poslednja 24 sata preminuo jedan pacijent

0
52

Koronavirus potvrđen kod još 102 osobe, u poslednja 24 sata preminuo jedan pacijent

Prema poslednjim podacima u Srbiji na koronavirus testirano je još 2.906 ljudi, od kojih je zaraza potvrđena kod njih 102. U poslednja 24 sata preminula je jedna osoba. Trenutno je hospitalizovano 315 pacijenata, dok se 20 nalazi na respiratorima.

Koronavirus, Beograd, oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić
Koronavirus, Beograd, oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić

Od početka epidemije u zemlji testirano je ukupno 1.194.536 ljudi od kojih je kovid19 laboratorijski potvrđen kod 34.787 osoba.

Do danas su od posledica oboljevanja preminule 763 osobe, a procenat smrtnosti je 2,19 odsto, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Zaključno sa današnjim danom, koronavirus potvrđen je u sedam ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih, kod sedam korisnika i devet zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.077, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 425.

Epidemiolog Branislav Tiodoorović izjavio je danas da je u toku treći talas epidememije koronavirusa u Srbiji i da je potrebno pojačati pažnju.

Tiodorović je rekao da o početku trećeg talasa govori rast broja obolelih i umrlih zbog posledica zaraze u regionu, dodajući da je do porasta broja obolelih došlo i u Srbiji što je, kako je rekao, i bilo predviđeno da će se desiti u prvoj polovini oktobra.

Govoreći o okupljanjima u predstojećoj sezoni slava, Tiodorović je rekao da treba živeti sa virusom, ali da je potrebno čuvati svoje zdravlje te primenjivati epidemiološke mere i u takvim prilikama.

Predsednik srbije Aleksandar Vučić poručio je danas građanima da vode računa i da se racionalno ponašaju.

"Niko ne traži da u svakom trenutku i svakom mestu imamo-tri četiri maske, ali mora da postoji distanca kad treba. Jedno racionalno ponašanje da bismo sačuvali, to što smo bolji od svih u Evropi, ne znači da se to neće promeniti", istakao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon zatvaranja manifestacije Dečija nedelja u Beogradu.

Dodao je da je zadovoljan činjenicom da je Srbija na vreme prepznala opasnosti.

Radojičić: Poštovanje mera ključno za period pred nama

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je danas da je u Beogradu od 30. jula kontrolisano 5. 986 objekata i tom prilikom napisano 218 prekršajnih prijava, saopšteno je na sajtu Grada.

Prema njegovim rečima samo tokom poslednja dva dana, u petak i subotu, kontrolisano je 139 ugostiteljskih i 24 trgovinska objekta i ustanovljena su 22 prekršaja.

"Na terenu je bilo osam ekipa, a Republička sanitarna inspekcija je zabranila rad u tri objekta. Ipak, suština nije u kažnjavanju, što je nedavno potvrdila i Svetska zdravstvena organizacija, već je ključan naš odnos prema problemu sa kojim se suočavamo. Svaki pojedinac bi trebalo da pokaže odgovornost, jer je to način na koji pokazujemo karakter – kao nacija, kao građani Beograda, te konačno kao pojedinci. Epidemija već dugo traje, mere su jednostavne, ali je suština upravo u poštovanju, nošenju maske, održavanju distance, a u periodu hladnijeg vremena koje je pred nama biće veoma važno i provetravanje prostorija", dodao je Radojičić za TV Prva.

Ocenio je da se situacija sa epidemijom virusa kovid19 značajno i rapidno menja u Evropi i regionu, kao i da su uprkos boljim rezultatima u prethodnim nedeljama, Srbija i Beograd svesni povećanja broja novih slučejava. Radojičić je apostrofirao važnost primene svih mera koje određuje Krizni štab i naglasio ulogu lične odgovornosti u borbi sa epidemijom.

Nakon samo jednog dana od ukidanja u Novom Pazaru je Štab za vanredne situacije sinoć ponovo uveo vanredne mere.

Kako je navedeno na Fejsbuk profilu Novog Pazara, vanredna situacija se ponovo uvodi "na osnovu preporuke Ministarstva zdravlja".

"Cilj nam je da trenutno povoljnu epidemiološku situaciju u gradu što duže održimo", stoji u saopštenju.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article