Koronavirus potvrđen kod još 1.646 građana Srbije, u poslednja 24 sata peminulo 19 obolelih

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica zaražavanja koronavirusom preminulo 19 osoba. U istom periodu testirano je 10.511 uzoraka, od kojih je kovid19 laboratorijski je potvrđen kod 1.646 ljudi. Danas je počela i vakcinacija prosvetnih radnika, a među prvima je kinesku vakcinunu Snofarm primio ministar prosvete Branko Ružić.

Vakcinacija protiv koronavirusa  pripadnika Vojske Srbije na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa pripadnika Vojske Srbije na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić

Prema podacima sa sajta covid19.rs trenutno su u bolnicama širom zemlje hospitalizovana 4.924 obolela, dok je 175 na respiratorima.

Od početka epidemije testirano je 2.506.636 uzoraka, zaraza je potvrđena kod 377.445 ljudi, a ukupno je preminulo 3.810 kovid pozitivnih.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je trenutno u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih prisustvo virusa kovid19 potvrđeno kod 897 korisnika i 428 zaposlenih.

Kako se navodi, ukupno je izlečeno 4.385 korisnika i 1.862 zaposlena.

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler iz Veterinarsko – specijalističkog instituta u Kraljevu rekao je danas da je vakcina jedini način da se epidemija potpuno kontroliše i privede kraju. Međutim, naglašava da je potrebna vakcinacija u što karćem periodu što većeg broja ljudi.

Prema njegovim rečima, "da bi se stvorio kolektivni imunitet potrebno je da se uz one ljude koji su preboleli, preležali ili bili asimptomatski i imaju bilo kakav imunitet, vakciniše u što kraćem periodu i ovaj drugi deo ugroženijih kategorija – kao što su zdravstveni radnici, stariji, ljudi u državnom sistemu".

"Tako bi se te dve stvari spojile i u jednom trenutku te dve grupacije bi činile 85 – 90 odsto. Tada virus niše neće imati koga da zarazi", rekao je Šekler, navodeći da tada koronavirus može da nestane.

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je danas da se krajem proleća može očekivati smirivanje epidemiološke situacije u Srbiji ukoliko se vakcinacija nastavi trenutnim tempom još jedan ili dva meseca.

"Ako ovaj trend vakcinacije potraje još mesec-dva, da vakcinišemo sve, krajem proleća možemo imati smirivanje i kontrolisanu situaciju, da uđemo u leto sa sporadičnim slučajevima", rekao je Tiodorović za TV N1.

Danas je počela i imunizacija prosvetnih radnika, a među prvima je vakcinisan ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, koji je sa prvom grupom prosvetnih radnika primio kinesku vakcinu "Sinofarm".

Ružić je nakon vakcinacije na Beogradskom sajmu, ukazao na to da je jedan od najsenzitivnijih delova društva vaspitno-obrazovni sistem i još jednom pozvao sve prosvetne radnike, nastavno i nenastavno osoblje da se prijave za vakcinaciju preko portala eUprave.

On nije imao precizan podatak o broju prosvetnih radnika do sada prijavljenih za vakcinu, ali je rekao da je ta brojka do sada prešla 15.000.

U Srbiju je danas stigla i pomoć iz Bahreina za borbu protiv kovida19.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je, nakon što je na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dočekala avion sa donacijom Kraljevine Bahrein, istakla da je to peti avion sa medicinskom opremom koji je u tokom januara dopremio pomoć iz te zemlje Srbiji.

Kako je rekla, ukupno je stiglo 67,5 tona medicinske opreme, a samo u današnjem kontingentu nalazi se i 20 respiratora.

Kao i sva osatala medicinska oprema, i poslednja donacija, prema njenim rečima, biće smeštena u centralnom magacinu, odakle će se raspoređivati prema potrebama zdravstvenim ustanovama.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article