Koronavirus odneo još 56 života u Srbiji, u poslednja 24 sata zaražene 7.393 osobe

U Srbiji je u poslednja 24 sata prijavljeno 7.393 novozaražena koronavirusom od 21.799 testiranih. Kovid19 odneo je još 56 života.

Građani ispred suda u Beogradu tokom pandemije koronavirusa, decembar 2020. Foto: Srđan Ilić
Građani ispred suda u Beogradu tokom pandemije koronavirusa, decembar 2020. Foto: Srđan Ilić

Procenat registrovanih kovid pozitivnih građana od broja testiranih u toku poslednjeg dana i dalje je visok i iznosi gotovo 34 odsto.

Broj hospitalizovanih u bolnicama širom zemlje je 8.594, a na respiratorima se nalazi 323 pacijenata.

Od početka epidemije u Srbiji je urađeno 1.980.272 testova od kojih je kod 249.224 građana potvrđeno prisustvo ovog virusa. Prema zvaničnim podacima objavljenim na sajtu covid19.rs do sada su ukupno preminule 2.172 osobe.

Od 7.393 nova slučaja koronavirusa u Srbiji, najviše je ponovo registrovano u Beogradu, njih 1.790.

Slede Novi Sad sa 423 novozaraženih, Kragujevac sa 290, Niš 249 i Kraljevo 215. U Valjevu je registrovao 143 novoobolele osobe, u Pančevu -141, u Subotici -137, u Čačku -129, u Vranju -123, u Šapcu – 107, a u Zrenjaninu– 103.

Manje od 100 novoobolelih registrovano je u Užicu (96), Leskovcu– 95, Bačkoj Palanci– 94, Smederevu– 92, Sremskoj Mitrovici– 86, Bajinoj Bašti – 75, Zaječaru– 74, Kruševcu 72 i Staroj Pazovi 71. Ostale opštine i gradovi imaju manje od 70 novozaraženih.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih trenutno zaraženo 1.817 korisnika i 866 zaposlenih.

Od posledica oboljevanja do sada se oporavilo 1.586 korisnika i 751 zaposleni.

Na pedijatriji u KBC "Dragiša Mišović" zbog kovida19 smešteno je 21 dete.

Upravnica bolnice za dečje plućne bolesti u KBC "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić za televiziju Prva je izjavila da na dečjem odeljenju ima sve više beba koje se leče zbog koronavirusa.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je juče razgovarala sa proizvođačem vakcina koja će uskoro biti registrovana u Evropskoj uniji i da je proizvođač te vakcine rekao da Srbija može da je dobije u četvrtom kvartalu 2021. godine, a da su do tada sve količine prodate. Prema njenim rečima, gotovo sve zalihe Fajzerove vakcine, koje će se proizvoditi 2021. godine, otići će u bogatije zemlje, koje su već kupile 96 odsto te vakcine.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je da će sutra biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će biti razmatrane nove mere u borbi protiv epidemije koronavirusa, ali da je u ovom trenutku bitnije da govorimo o primeni uvedenih mera nego da razmatramo nove.

On je za RTS naveo da još nije došlo do konkretizacije novih mera i da ostaje da se razmotri pitanje kontrole ulaska u zemlju stranih i naših državljana, dodajući da su opcije PCR test i karantin, ali da sigurno ostaje epidemiološki nadzor i prijava i da će videti šta je izvodljivo.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da su članovi medicinskog dela Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa ranije predlagali mere koje su sad na snazi, i ocenio da bi one do sada dale rezultate da su bile tada uvedene.

Istakao je da je medicinski deo Kriznog štaba na početku pandemije imao veći uticaj nego sada i da su predlagači ali da konačnu odluku o predlogu mera koji se prosleđuje Vladi donosi Krizni štab u celini.

Dodao je da pandemija nije samo medicinsko pitanje već i socijalno, psihološko, ekonomsko i političko.

"Mi se ne mešamo u ekonomiju, ali moramo da je poštujemo, jer bez ekonomije nećemo moći da obezbedimo uslove da funkcioniše zdravstveni sistem. Nećemo moći da nabavimo lekove, opremu, sve ono što nam je potrebno", rekao je Tiodorović.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article