Koronavirus: Još dva smrtna slučaja u Srbiji – ukupno šest, broj zaraženih po gradovima i opštinama, Vulin o Sajmu, u Kini i danas bez lokalno zaraženih

0
24
Foto: Profimedia

Koronavirus je u Srbiji odneo još dva života.

U toku noći preminula su još dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen COVID-19, saopštilo Ministarstvo zdravlja.

U Srbiji su do sada registrovana 384 slučaja zaraze koronavirusom, a šest osoba je preminulo.

Novi izveštaj Ministarstva zdravlja o broju novozaraženih očekuje se u 15 časova.

KORONAVIRUS U SRBIJI:
NAJNOVIJE MERE VLADE SRBIJE – Duži policijski čas, dozvoljena šetnja ljubimaca, duža kupovina za penzionere…

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane
RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi
ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

BROJ ZARAŽENIH PO GRADOVIMA I OPŠTINAMA U SRBIJI

Najveći broj zaraženih od koronavirusa trenutno je u Beogradu, gde taj broj iznosi 173. Slede ga Valjevo sa 46 i Niš sa 37 zaraženih osoba.

Na listi gradova koji imaju najvećih broj obolelih od koronavirusa, osim prethodna tri grada, našli su se i Ćuprija sa 25 i Novi Sad sa 15 i Kruševac sa 11 zaraženih.

Čačak i Kragujevac dele sedmo mesto sa po 10 zaraženih, kao što i Vranje i Kikinda dele osmo mesto po broju obolelih – ukupno 6.

VULIN O SAJMU

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se smeštaj za obolele od koronavirusa na Beogradskom sajmu još radi, da će pored kreveta biti donete vojničke kasete i paravani, a biće napravljen i prostor gde će moći da se gleda televizija. Mnoge firme se, kaže, javljaju i nude punjače za telefone, kao i časopise.

Elektronsko (PDF) izdanje Nedeljnika (br. 428), od 26.marta do 2. aprila

“To nije hotel i ne može biti hotel. Postoje stroga pravila kojih se morate pridržavati. Tu ne uživamo, tu se lečimo. Mi smo spremni, verujem da ćemo u toku današnjeg dana biti potpuno spremni”, poručio je Vulin.

Ministar odbrane je za RTS rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio pojačane mere vojsci kada je u pitanju Valjevo i širenje koronavirusa.

KON: SAJMIŠTE? TO NIJE BIO LAPSUS

Doktor Predrag Kon reagovao je pošto je juče na konferenciji tokom obraćanja javnosti o situaciji sa suzbijanjem pandemije Covid-19, govoreći o smeštaju za obolele od koronavirusa na Beogradskom sajmu, upotrebio reč “sajmište”, zbog čega mu je prigovoreno. On je napisao da to nije bio lapsus i da je Sajam oduvek zvan “sajmište” u njegovoj porodici i da nije trebalo da bude ispravljen zbog toga.

“U mojoj porodici su sajam uvek zvali sajmište…Niko iz moje porodice da je živ ne bi mi prigovorio. To je jedino važno. Nije trebalo uopšte da se ispravlja kao lapsus. Svakom ko pomisli da mi nešto prigovori treba da zna da sam Jevrejin. I da… Na sajmištu predratnom je bio najveći logor za Jevreje”, napisao je doktor Kon na Fejsbuku.

On je potom još i dodao:

“Značenje reči sajmište : Lokacija na kojoj se redovno održava sajam.
Nije bilo nikakvog lapsusa”, napisao je doktor Kon na Fejsbuku.

DR SRĐA JANKOVIĆ O IMUNITETU, CRP TESTOVIMA I LEKOVIMA PROTIV MALARIJE

Dr Srđa Janković, specijalista imunologije i hepatologije Univerzitetske dečje objašnjava zbog čega baš lekovi protiv malarije i nekih reumatskih autoimunih bolesti navodno deluju kod koronavirusa, za Nedeljnik kaže:

(UŽIVO) Interaktivna mapa: Kako se koronavirus širi u Evropi i u svetu

“Mnogi lekovi imaju odranije poznato antivirusno delovanje. To važi i za određenu kombinaciju antimalarika i antireumatika, o kojoj se ovih dana zaista mnogo govori i piše. I ovaj i mnogi drugi terapijski protokoli sada se ubrzano ispituju u okviru sveobuhvatnog interdisciplinarnog lečenja osoba obolelih od COVID-19, posebno onih sa težim oblicima bolesti, s obzirom na to da blaži oblici i ne iziskuju nikakvo lečenje.

Tek predstoji da se vidi koji će se od raspoloživih antivirusnih agenasa najbolje pokazati i u kojoj kombinaciji. Studije koje se u tom smislu objavljuju iz dana u dan nesumnjivo su važne i donekle ohrabrujuće. Međutim, izbor optimalne terapije je svakako u domenu infektologa i drugih članova lekarskog tima. Problemi nastaju kada ljudi pročitaju jednu preliminarnu studiju o jednom potencijalnom terapijskom režimu i pomisle da je to “taj” lek, pa onda dođu u iskušenje da pokušaju da ga nabave i uzimaju na svoju ruku… Tako nešto svakako ne pomaže, a može biti i štetno, štaviše pogubno…”, piše dr Janković u novom broju Nedeljnika.

U KINI PONOVO NIJE BILO LOKALNO ZARAŽENIH

U Kini danas nije zabeležen ni jedan novi slučaj lokalno zaraženih korona virusom, ali sanitarne vlasti su navele da ima 67 novozaraženih uvezenih slučajeva.

Šest osoba je umrlo, od kojih pet u Vuhanu, mestu gde se pojavila epidemija, pokazuje zvanični bilans za prethodna 24 časa.

Zemlji gde je svetska pandemija počela u decembru sada je prioritet da izbegne da se bolest KOVID-19 vrati na njenu teritoriju iz inostranstva.

Zbog toga svako ko se vraća u Kinu mora da ide u karantin 14 dana, bez obzira iz koje zemlje dolazi.

U Pekingu karantin mora da bude sproveden u posebnim mestima specijalno odredjenim za one koji su tek došli.

Ukupno je 541 slučaj takozvanih uvezenih zaraza zabeležen u Kini, navelo je Ministarstvo zdravlja u vreme kada izgleda da je zemlja uglavnom savladala epidemiju.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:
Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa
Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)
Izbegavajte rukovanje i ljubljenje
Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati
Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?
Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?
Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Original Article