Korak do sprečavanja velike izborne prevare režima: Fantomski birači neće moći da glasaju u Beogradu ili u mestima u kojima stvarno ne žive? 1foto Zoran Mišić Danas

Učesnici kolegijuma Skupštine Srbije koji je održan u utorak 23. aprila obavestili su javnost da je na tom sastanku postignut načelan dogovor da oni koji su promenili prebivalište u poslednjih osam ili 12 meseci neće moći da glasaju na novoj adresi prebivališta.

Prema rečima Zorana Alimpića, stalnog člana Gradske izborne komisije Beograda i funkcionera Demokratske stranke, ovaj dogovor bi trebalo da se formalizuje u okviru radne grupe koja verovatno treba da pripremi izmenu Zakona o lokalnim izborima.

– Ta izmena se verovatno odnosi na član 3. Zakona o lokalnim izborima u kome piše da pravo da bira odbornike i da bude biran za odbornika ima birač koji ima prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave u kojoj ostvaruje izborno pravo – objašnjava Alimpić za Danas.

Ovde je samo potrebno dodati da birač to pravo ima tek kada protekne odgovarajući rok koji bude dogovoren, dodaje.

– Ukoliko izmena stupi na snagu i bude primenjena na izbore zakazane za 2. jun 2024. to bi značilo da birači koji su promenili prebivalište nakon 2. oktobra ili 2. juna 2023. neće moći da glasaju na lokalnim izborima tamo gde im je upisano novo prebivalište već u opštini ili gradu gde im je bilo prethodno prebivalište – ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, na ovoj način bi bilo onemogućeno da veliki broj birača za koje se sumnja da im je prebivalište promenjeno fiktivno, samo zarad glasanja na lokalnim izborima, neće moći da glasaju u mestu novog prebivališta, čime bi ovaj vid izborne prevare bio delimično neutralisan.

– Kažem delimično, jer to zavisi od toga koliki tačno rok bude dogovoren i kada su pojedini birači formalno premeštani. Neki koji su lažno premeštani iz opština koje 17. decembra 2023. nisu imale izbore u opštine koje jesu, sada neće moći da glasaju u svojim pravim opštinama iako formalno budu vraćeni kući – naglašava Zoran Alimpić.

Korak do sprečavanja velike izborne prevare režima: Fantomski birači neće moći da glasaju u Beogradu ili u mestima u kojima stvarno ne žive? 2
foto N1

Naravno, ističe dalje, da bi ova mera imala realan efekat, potrebno je da kompletan birački spisak kontroliše načelno dogovorena, ali još neformirana posebna komisija, koja bi trebalo da ima izvršna ovlašćenja.

– Jer, ukoliko spisak i dalje kontrolišu samo oni koji su u decembru sproveli fiktivna preseljenja i izbornu krađu, neće biti nikakve garancije da će datumi promene prebivališta biti tačni i da neće i oni biti naknadno podešavani, jer se sve to kontroliše putem softvera i baza podataka koje su pod potpunom kontrolom ljudi iz MUP i MDULS u koje se, imajući u vidu sve šta se događalo u decembru, ne može imati poverenje – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst