JP “Skijališta Srbije“ pristupaju razradi tehničke dokumentacije za 2 nove gondole na Kopaoniku. Predviđene su nove instalacije sa pratećim sadržajima na lokaciji od Vojnog doma do vrha Mali karaman, kao i izgradnju gondole na trasi nekadašnje dvosedešnice Centar.

Planirana je razrada projekata za novu instalaciju sa pratećim sadržajima na lokaciji od Vojnog doma do vrha Mali karaman, kao i izgradnju gondole na trasi nekadašnje dvosedešnice Centar.

Intenzivan razvoj turističkog smeštaja u centru Kopaonika, poslednjih godina doveo je da stvaranja velikih gužvi na ključnim instalacijama u Dolini sportova. Potencijalni kvar na bilo kojoj od instalacija koje vode ka Suvom rudištu ili Karaman grebenu, dovodi do još večih gužvi ali i velikog nezadovoljstva skijaša.

Upravo jedan takav kvar se desio protekle nedelje, te žičara Pančićev vrh neće biti u funkciji 5 dana. Iz tog razloga JP “Skijališta Srbije” žele da aktiviraju trasu nekadašnje dvosedne žičare Centar, kako bi se izvršilo rasterećenje postojeće instalacije Pančićev vrh, samim tim i lakše koristio veliki broj izgrađenih staza na lokaciji Pančićev vrh.

Na pomenutoj trasi, planira se izgradnja gondole (prethodni plan je bio šestosedna isklopiva žičara) sa garažom na polaznoj stanici i pratećim objektom površine 850kvm. Orijentaciona dužina instalacije je oko 1628m, a u planu je i produžetak ski staze do izlazne stanice odnosno do ambulante doma zdravlja Raška.

Izlazna stanica (u okviru koje je planiran i restoran) je na Suvom rudištu sa izlaznim platoom, koji će se deliti sa budućom gondolom iz Vikend naselja, koja je takođe u fazi izrade idejnog projekta sa studijom opravdanosti.

Projektom će se rešiti ukrštanje instalacije sa liftom Malo jezero i žičarom Кrst, kao i adekvatan pristup za skijaše, uzimajući u obzir obuhvat predviđen za izgradnju crkve.

Izgradnja kombinovane gondole – žičare od Vojnog doma do vrha Mali karaman.

Ova instalacija predstavlja nastavak realizacije povezivanja korisnika skijališta koji dolaze iz pravca Brzeća do vrha Mali Кaraman koristeći novoizgrađenu gondolu, a kojima je potrebno omogućiti da lako dođu i do samog centra Kopaonika.

Novom žičarom je potrebno rešiti brzo i lako izvlačenje sa jako opterećene fiksne četvorosedne žičare Mali karaman, posebno u delu dana kada se korisnici skijališta vraćaju ka novoizgrađenoj gondoli u povratku ka svom smeštaju u Brzeću.

Predviđena instalacija je kombinovanog karaktera, sa kombinacijom 3 korpe i jednom kabinom. Orijentaciona dužina instalacije je oko 1300m. Takođe, planirana je i izgradnja ski staze uz novu instalaciju.

Nova instalacija je predviđena u skladu sa Prostornim planom područja posebne namene Nacionalnog parka Kopaonik, na trasi postojećeg ski lifta Mali Karaman. Polazna stanica kombinovane gondole – žičare sa pratećom garažom i objektom Uprave JP “Skijališta Srbije” je planirana u zoni između regionalnog puta i jezera Mali karaman, dok je izlazna stanica na platou izlaza gondole Brzeće – Mali Karaman.

Početna stanica će biti na glavnom putnom pravcu te se planira i izgradnja pristupne saobraćajnice.

Trenutno se radi na idejnom projektu sa studijom opravdanosti.

Izvor: Infokop

Provozali smo se gondolom na Zlatiboru i vredelo je svake pare

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)