Generalna konzulica Bosne i Hercegovine Višnja Lončar bila je pozvana na Božični ručak u prostorijama katoličke crkve u njemačkom gradu Wiesbaden-u.

Na ovaj božični ručak pozvao ju je meštar bogolsova i fratar Kristijan Montina, inače Sarajlija s dugogodišnjom adresom stanovanja i rada u Njemačkoj. Pored fratra Montina ručku su još prisustvovali Severin Montina, fratar Danijel Nikolić, te počasni konzul Gvineje za BiH Dalibor Jurkić.

-Ja sam osoba otvorenih svjetonazora i vidika na život, vjeru i naciju. Po rođenju sam katolkinja ,a što me čini jako sretnom, isto tako poštujem sve vjere, nacije, ljude različitih nacionalnosti, porijekla i opredjeljenja. Jako sam sretna zbog ovog poziva mog dragog prijatelja i iskrenog poštovaoca Bosne i Hercegovine fratra Montina, a to je ujedno bila i prilika da se baš onako lijepo ispričamo, pa i o vjeri. Kao što rekoh žena sam otvorenih svjetonazora na svijet, pa sam isto tako vrlo rado posjećivala i dalje ću posjećivati kako katoličku isto tako i pravoslavnu crkvu, kao i džamije. Božićno vrijeme je kada ljudi trebaju da opraštaju jedni drugima, da se druže, da ne misle zlo jedni drugima, ali ustvari to tako treba da bude i kroz cijeli naš život – rekla nam je generalna konzulica Višnja Lončar.

Bato Šišić

Originalni tekst