Posle napetosti i negodovanja, potvrđeni su mandati narodnih poslanika novog skupštinskog saziva i položene su zakletve, čime je zaključena konstitutivna sednica Skupštine Srbije.

Prvom sednicom je predsedavao najstariji poslanik, matematičar Stojan Radenović, sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, a pomagalo mu je četvoro najmlađih poslanika i generalni sekretar narodne skupštine.

U novom sazivu, najviše poslanika imaće izborna lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ koja je osvojila 129 mandata, koalicija „Srbija protiv nasilja“ osvojila je 65 mandata, izborna lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ 18, a po 13 poslanika imaće „Nada za Srbiju“ i lista „Mi – glas iz naroda“. 

Osim toga, šest mandata osvojila je Stranka vojvođanskih Mađara, po dva mandata imaće izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok će po jedan mandat imati izborne liste „Politička borba Albanaca se nastavlja“ i Ruske stranke.

Već pre početka sednice, opozicioni poslanici su najavili bojkot, koji, kako je rekao predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac, „ne znači i bojkot rada parlamenta“.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić rekla je jutros da je još tokom vikenda najavljeno da će u Skupštini biti podmetnuta bomba, i da je „od kolega dobila povrdu da su Skupštinu pretresali do izuvanja“.

Uoči konstitutivne sednice, aktivisti grupe „Sviće“, okupili su se ispred zgrade Skupštine, sa porukama „Šefe koji ti je vrag“, „Birački spisak vam je kao kupus“, i kupusom i šargarepama kojima su gađali zgradu.

Već početak konstitutivne sednice obeležio je protest poslanika koalicije „Srbija protiv nasilja“ i NADA. Poslanici su ustali, duvali u pištaljke i nosili transparente „Pokrali ste izbore“, „Poništite izbore“ i slično, kako je preneo N1.

I poslanici vlasti su pripremili transparente sa natpisom „Dosovske lopuže, opet biste da pljačkate Srbiju, neće moći“.

Verifikaciona komisija je zatim ipak uspešno završila rad, a poslanicima su potvrđeni mandati. Međutim, poslanici opozicije su u toku polaganja zakletve napustili salu Narodne skupštine.

Koalicije NADA i „Srbija protiv nasilja“ položile su zakletve u holu Skupštine.

Tepić je rekla da je skupštinska sala tokom sednice bila podeljena kordonom od najmanje 40 policajaca, i dodala „naravno da ostajemo u zgradi, to je naše radno mesto“.

Predsednik stranke „Srbija Centar“ Zdravko Ponoš rekao je da su opozicioni poslanici bojkotovali sednicu jer je većina formirana „barem delom na osnovu izborne krađe“.

Kako je N1 preneo, Ponoš je rekao da su „bezbednosne mere u Skupštini posledica najava vlasti da će Srbija protiv nasilja da pribegne nasilju“.

S druge strane, predsednik SNS Miloš Vučević tvrdi da je ovo „prvi put da neko ko je izabran narodnom voljom građana ne polaže zakletvu pred grbom i pred zastavom države, nego pred svojim medijima“.

„Iako su i sami kroz te izbore, izbornom voljom građana, danas ušli u Dom narodne skupštine. I danas dobacuju, samo to mogu da rade, upravo Lazović ili Aleksić vređaju profesora Radenovića, oni koji nisu nikad završili škole, njemu drže predavanje. Četiri godine važnih odluka, borbe za očuvanje narodnih, državnih i nacionalnih interesa.“

Post Views: 9

Originalni tekst