Nele Karajlić je već decenijama u našim životima na velikim muzičkim binama, u knjižarama sa svojim delima i na malim i velikim ekranima u filmskim i TV poduhvatima. Sada, Nele nastavlja svoje istraživačko putovanje u umetnosti, otkrivajući nove perspektive u saradnji sa renomiranim beogradskim galerijama savremene umetnosti Monolog i Sanjaj, kroz eksperimente sa multimedijalnim instalacijama. Nakon oduševljenja koje je izazvao na Sajmu umetnosti u Budimpešti sa instalacijom „Na početku beše reč“, Nele je dobio poziv da svoje umetničko dostignuće podeli sa publikom na prestižnom Sonar festivalu u Istanbulu.

Umetnička instalacija koju je osmislio Nele Karajlić istražuje moć jezika na jedinstven način. Koristeći reči iz svog libreta za operu „Vreme Cigana“ Emira Kusturice, Nele teži da podstakne duboko promišljanje o značaju jezika i izgovorenih reči. Fokusirajući se posebno na jezik Roma i Sinta, on ističe kako se ove reči prenose i čuvaju kroz vekove, prevazilazeći geografske i istorijske granice, čime dodatno naglašava važnost njihove uloge u formiranju identiteta i kulture.

Umetnička postavka koju je Nele Karajlić kreirao u saradnji sa kustosima Denisom Leom Hegićem (Monolog) i Sanjom Bjelanović-Janković (Sanjaj) ističe se svojom interaktivnošću i dinamičnošću. Nele podstiče posetioce da aktivno učestvuju u izložbi, pozivajući ih da menjaju, pomeraju, invertuju ili izobličavaju reči, koristeći svoje senke putem projekcija. Kroz ovu imerzivnu instalaciju, snaga reči se oslobađa iz okvira statičnih medija poput štampanih stranica ili pozornica, uvlačeći posetioce u prostor gde se jezik i višesenzorna iskustva stapaju u jedinstveno iskustvo.

O SONAR FESTIVALU

Festival Sonar Istanbul, inkarnacija avangardne elektronske muzike i inovativne digitalne umetnosti, transformiše ove godine živopisnu četvrt Bešiktaš u pulsirajuće središte kreativnosti i inovacije usred Istanbula. Sonar Istanbul nije ograničen samo na muziku. To je višesenzorno iskustvo. Digitalne umetničke instalacije, najnovije tehnologije proširene i virtuelne stvarnosti, svetlosni šouovi i holografski nastupi, ispuniće ovaj prostor u periodu od 26. do 28. aprila.

Post Views: 12

Originalni tekst