„Fish in Oil“, poznati beogradski bend i Jelena Popržan, jedna od najsvestranijih izvođača i autora austrijske muzičke scene, koncertom u Domu kulture Studentskog grada, koji će se održati 3. aprila u 20 časova, obeležavaju petogodišnju saradnju.

Zainteresovana publika će imati priliku da besplatno prisustvuju zajedničkom nastupu koji predstavlja jedinstven instrumentalni spoj različitih muzičkih pravaca – punk-a, jazz-a, blues-a, koji donosi „Fish on Oil“, i izvođenja Jelene Popržan, koje uključuje violu i glas čija se boja, intenzitet i karakter uklapaju u raznovrstan repertoar benda.

„Radujemo se nastupu u Domu kulture Studentskog grada i uopšte nastupu sa Jelenom čiji smo veliki obožavaoci. Ovaj koncert je u nekom smislu kruna naše petogodišnje saradnje i odlučili smo da ga snimimo i Eve kasnije objavimo kao zajedničko izdanje rekao je Bratislav Radovanović gitarista grupe“.

„Ovim koncertom želimo da obeležimo saradnju koja traje već 5 godina, a koja predstavlja pravo zadovoljstvo za sve nas, kao i za publiku“, rekla je Jelena Popržan i dodala: „cilj nam  je da motivišemo mlade iz studentskog doma da dođu i čuju nešto sasvim drugačije od muzike, ukoliko do sada već nisu i da istražuju zajedno sa nama.“

Sastav benda „Fish in oil“  čine Bratislav Radovanović – gitara, kompozicija, Đorđe Kujundžić – alt saksofon, Rastko Uzunović – tenor saksofon, Branislav Radojković – kontrabas i ekektrični bas, Tom Feđa Franklin – bubnjevi, Aleksandar Radojičić Šojka – perkusije i naravno Jelena Popržan– viola i glas.

„Fish in Oil“ postoji više od 30 godina, a domaća i regionalna publika imala je priliku da ih čuje na nekim od najpoznatijih domaćih i regionalnih jazz festivala: BJF, Nishville, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Sarajevo Jazz Festival, Ljubljana Jazz Festival, Garana, Temišvar, Balaton, Cerkno,Singeorz Bai, Cetinje, Podgorica, Kotor, Prilep, kao i na Jazzy Colours festivalu u Parizu. Pored festivalskih nastupa tu su i nebrojeni klupski nastupi u zemlji i inostranstvu. Prag, Minhen, Pariz, Beč, Ljubljana, Rijeka samo su neki od gradova gde je grupa nastupala.

Jelena Popržan, violistkinja, vokalistkinja i kompozitorka, domaćoj publici poznata sa festivala kao sto su Ring-Ring, Todo Mundo, Jezziré, Ethno Fusion Fest. U Jeleninom opusu se skladno kombinuju različita muzička iskustva: rok, klasično muzičko obrazovanje i interpretacija dela umetničke muzike, interesovanje za tradicionalnu muziku, te naklonost prema improvizaciji i eksperimentu što je svrstava u široko polje world music poližanra.

Fish in Oil je snimio i objavio pet studijskih albuma: Poluostrvo (SKC Kragujevac, 2012) Drnch(Mascom, 2013)  Tri Ključa (Metropolis Jazz, 2016) – dupli CD Sve će biti u najboljem redu (Metropolis Jazz, 2018) Basamak (Gramofon, Sarajevo 2022).

Jelena Popržan nastupala je širom Evrope i regiona, ali i u Nju Jorku, Vašingtonu, Kanadi, Meksiku, Peruu, Turskoj i Uzbekistanu. Objavila je 7 albuma od kojih su aktuelni solo „La Folia“ i „Jelena Popržan Quartet“.

Post Views: 20

Originalni tekst