Kon upozorava da je zdravstveni sistem na ivici propasti; Vesić traži dodatno ublažavanje mera

Prema odluci Vlade Srbije od danas su na snazi nove mere u borbi protiv koronavirusa, prema kojima zatvoreni ostaju ugostiteljski objekti i tržni centri, dok uslužne delatnosti, prehrambene prodavnice, bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke mogu da rade uz poštovanje strogih epidemioloških mera. Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da je medicinski deo Kriznog štaba imao jasan stav da bi sve trebalo da bude zatvoreno najmanje 14 dana da bi se zaista spustio nivo aktivnosti virusa, ali je dodao da postoji ekonomski dikatat.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić
Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

Juče je Vlada Srbije na predlog Kriznog štaba usvojila nove mere prema kojima zatvoreni ostaju samo ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi, kao i tržni centri, dok ostale uslužne delatnosti, prehrambene prodavnice, bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke mogu da rade.

Bioskopi, pozorišta, biblioteke i druge ustanove kulture, frizerski saloni i ostale uslužne delatnosti moraju obezbediti minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu, a fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično 16 kvadratnih metara.

Vlada je najavila da će danas biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja novih mera, kao i postojanja kovid-redara u objektu.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića, kao i dostava 24 sata dnevno, a hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Epidemiolog Predrag Kon je za RTS rekao da su mere produžene, uz neke korekcije koje su izvršene, jer je za samo dan stiglo 85 vrlo jasnih pritužbi i molbi za izuzeće. Upozorava da je zdravstveni sistem na ivici propasti i da ga jedino poštovanje mera može sačuvati.

Stav redakcije

Ima li pilota u avionu?

Na konstataciju da se čini da medicinski deo Kirznog štaba stalno popušta, Kon je rekao da tako izgleda ali da je implementacija takvih mera izuzetno teška, gotovo nemoguća.

„Vi ili ćete da prihvatite tako nešto, ili ćete otići. Nema između“, rekao je Kon.

Kaže da se u takvim okolnostima traži ono što je epidemiolozima važno, a to je da se sprovode mere koje će sprečiti da se virus prenosi.

Navodi da su mere ipak pooštrene, i da je sada moguće u zatvorenom prostoru da bude devet kvadratnih metara po osobi, da treba da postoji kovid redar, i da budu obavezne maske i pojačane inspekcije.

S druge strane, zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da će verovatno u sredu ili četvrtak biti održana još jedna sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa i da će tada "staviti na sto" otvaranje restorana i tržnih centara pod određenim uslovima.

Vesić je za TV Hepi rekao da je siguran da će na neki način biti napravljen pomak i da će biti vraćene mere koje su na snazi bile do prošle srede, i koje je samo trebalo poštovati.

„Moj je stav i stav Beograda – poštujmo striktno postojeće mere, kažnjavajmo one koji ih krše organizovanjem žurki, kola (kod spomenika Stefanu Nemanji) i slično, kao i ubrzana vakcinacija“, rekao je Vesić.

U Srbiji su do sada izvršene 2.169.862 vakcinacije, a 861.826 osobe primile su i drugu dozu vakcine, pokazuju najnoviji podaci Vlade Srbije.

Kako je juče najavljeno, vakcinacija će se i u narednim danima odvijati bez prekida po unapred utvrđenom planu, a danas počinje i kampanja imunizacije studenata.

Izvor: RTS, Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article