Kon: Ugostiteljski objekti glavno mesto nepoštovanja mera, otvaranje bašti realno kad aktivnost virusa počne da pada

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da su glavno mesto nepoštovanja mera ugostiteljski objekti, prvenstveno kafići i restorani i da je otvaranje bašti ugostiteljskih objekata „realan zahtev u nekoj perspektivi“ kada, kako je rekao, aktivnost virusa počne da pada. On je istakao da je potrebno naći način da se pomogne sektoru ugostiteljstva, ali i ponovio da je najugroženiji zdravstveni sistem.

Predrag Kon / Foto: Insajder
Predrag Kon / Foto: Insajder

Kon je rekao da će s obzirom na najavu toplijeg vremena, pitanje otvaranja bašti sigurno biti stavljeno na dnevni red sednica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

„Nije istina da u kafićima ne može da se sprovede poštovanje mera, da se nose maske čak i kad se pije kafa. Ako hoćete da sprovedete to itekako možete ali problem nastaje što se sve odjednom pretera. Mi smo vrlo sposobni da izbegnemo razne zabrane“, rekao je Kon za televiziju Pink.

Jedan od najvećih zagovornika ublažavanja mera, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić juče je izjavio da će na sledećoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa "staviti na sto" otvaranje restorana i tržnih centara pod određenim uslovima.

Njegova izjava došla je nakon što je Vlada donela nove mere, koje su od juče na snazi, a prema kojima zatvoreni ostaju ugostiteljski objekti i tržni centri, dok uslužne delatnosti, prehrambene prodavnice, bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke mogu da rade uz poštovanje strogih epidemioloških mera.

Govoreći o otvaranju uslužnih delatnosti, poput frizerskih salona i teretana posle samo pet dana zatvaranja, Kon je rekao da to „zaista“ nije dovoljno da bi se zaustavila cirkulacija virusa, ali i ponovio da je u pitanju „ekonomski diktat“ što, kako je rekao, može lično da razume.

„To svakako otežava sprečavanje kontakata kad otvorite mogućnosti maloprodaje, ali i tu postoji uslov od devet kvadrata po osobi. Ako bi se poštovale ove mere, a već smo ranije utvrdili da se ne poštuju, mogli bismo u ovoj situaciji da obezbedimo stabilizaciju aktivnosti virusa“, rekao je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Dodao je da društvo treba da nađe način da pomogne sektoru ugostiteljstva ali i ponovio da je najugroženiji zdravstveni sistem koji je po njegovim rečima, na ivici opstanka.

„I za ovo što je pušteno da radi, zdravstveni radnici kažu da je cirkus“, rekao je Kon ali i dodao da se kod većine građana vidi da postoji solidarnost sa zdravstvenim radnicima.

Govoreći o vakcinaciji, Kon je rekao da mu se ne sviđa što mediji daju prostora za razgovore da vakcina protiv koronavirusa nije potrebna.

„Mislim da je pogrešno da se ljudima koji decenijama govore protiv svake vakcine daje medijski prostor. Imate između jedan i dva odsto građana koji nikad neće primiti vakcinu, oni su u to duboko ubeđeni kao najortodoksniji vernici“, rekao je epidemiolog i odbacio kao „dokazano neistine“ navode da postoje manjinske grupe poput vegana, koje ne oboljevaju od koronavirusa.

Najavio je i da će na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba biti reči i o tome kako će se nastava odvijati u narednom periodu.

„Još uvek se procenjuje da je za najmlađe osnovce manji rizik, ali svako dete koje ima bilo kakve respiratorne probleme ne bi trebalo da bude u školi“, naveo je epidemiolog.

Upitan za nedavni skup ispred spomenika Stefanu Nemanji u centru Beograda na kom je više desetina građana igralo kolo bez maski i poštovanja distance, Kon je rekao da to ne doživljava tragično kao neke njegove kolege.

„To je očigledna potreba za životom, ali je strašno uvredljivo za zdravstvene radnike u kovid centrima", zaključio je on.

U Srbiji je, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ koji su objavljeni na sajtu covid19.rs, koronavirus juče potvrđen kod 4.769 građana Srbije među 14.474 testirana. Poslednjih dana primetan je i povećan broj preminulih, a samo u toku jučerašnjeg dana bitku sa virusom izgubile su 32 osobe.

Da je epidemijska situacija u Srbiji ozbiljna ocenio je danas i šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša.

On je rekao danas da je Srbija peta u Evropi po broju novoobolelih na 100.000 državljana i da se intenzivno širi britanski soj virusa koji se lakše prenosi i završava težim oblikom bolesti.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article