Kon: U Srbiji počinje dominacija britanskog soja koronavirusa

Kod novozaraženih u Srbiji je evidentna dominacija britanskog soja koronavirusa čija je karakteristika brže širenje, upozorili su u izjavama nakon sednice Kriznog štaba epidemiolozi Predrag Kon i Branislav Tiodorović.

Predrag Kon i Branislav Tiodorović Foto: Srđan Ilić
Predrag Kon i Branislav Tiodorović Foto: Srđan Ilić

Kon smatra da je odluka Kriznog štaba da od narednog dana ne radi ništa osim prodavnica hrane, lekova i goriva kompromisno rešenje, ali da nije dovoljno. Efekti mera će se, kako je rekao, videti za pet dana.

Tidorović: Britanski soj utvrđen kod 80 odsto zaraženih

“Niko od nas iz kriznog štaba nije zadovoljan što je pooštravanje mera samo za ovu nedelju, ali ovakav kompromis je poslednja moguća mera da se izborimo s koronom. Čak 80 odsto zaraženih, po onome što rade naše laboratorije, dokazano je inficirano britanskim sojem za koji je se zna da je veoma zarazan, da se lako širi. Dobrim delom i zato imamo ovako mnogo pozitivnih, a dobrim delom i zbog nepoštovanja mera”, rekao je za Kurir epidemiolog Branislav Tiodorović.

“Sa ovog dela koji više razmišlja o ekonomskom efektu, oni smatraju da ovo nije kompromis. Ali sa druge strane ovo jeste kompromis. Odluka ne zadovoljava ni jednu stranu, ali meni se čini da je vrlo kontruktivna u ovom trenutku”, rekao je epidemiolog za Tanjug.

Prema njegovim rečima u Srbiji počinje dominacija britanskog soja, a “invazija” se spušta i prema mlađem uzrastu

Kon predlaže da se poošte kazne za prekršioce propisanih mera.

“Postoji ideja da svi koji su na nelegalnim žurkama budu obavezno testirani i ako se otkrije da je neko pozitivan moraće da bude jasno kažnjen”, rekao je Kon.

On je naveo da je bilo reči i o izricanju kazne društveno korisnog rada.

“Za one koji se žale, ima puno posla po bolnicama koji ne traži medicinsko znanje, boce sa kiseonikom ne zahtevaju fizičku sposobnost. To je jedno od razmišljanja. Ne očekujem da se sprovodi, nego samo u smislu odvraćanja, mi ovo moramo da preguramo”, naveo je Kon.

Prethodno je Krizni štab na jutrošnjoj sednici odlučio da od sutra do ponedeljka na snazi budu mere koje su primenjene i prethodnog vikenda, po kojima će raditi samo prehrambene prodavnnice, apoteke i prodaja goriva.

Ova odluka dolazi nakon više odlaganja i povećanog broja inficiranih i preminulih od posledica koronavirusa.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article