Kon: Sledeće nedelje očekujemo i više od 2.000 zaraženih dnevno

Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa epidemiolog Predrag Kon upozorio je da će u Srbiji nakon crnog rekorda postavljenog u subotu, sledeće nedelje i “u delu nedelje nakon nje” biti više od 2.000 novozaraženih dnevno.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić
Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

“Imamo značajno dalje pogoršanje, 980 slučajeva je samo u Beogradu, to je porast iz dana u dan. Nije bilo predaha u tom smislu nijednog dana, to je klasičan eksponencijalni porast i o tome smo pričali kao nečemu što bi trebalo izbeći po svaku cenu. Nismo uspeli da izbegnemo, taj porast jasno pokazuje šta će se dešavati barem još ove nedelje i delu sledeće,” rekao je Kon za TV Pink.

Naveo je da za sada nema dramatičnog povećanja broja preminulih, ali da se na osnovu registrovanih novih slučajeva dnevno, može očekivati da će taj broj vrlo brzo postati dvocifren.

“Ovo sada je posledica kontakata prošlog vikenda, ti kontakti se vide posle sedam dana otprilike. Za vikend možemo očekivati lažno smanjenje otkrivenog broja slučajeva, posebno u ponedeljak. Nije da se samo testiraju manje, već se manje i javljaju na pregled, to je svuda u Evropi tako,” rekao je Kon.

Prividni pad biće manji nego ranije, dodao je on i ponovo pozvao Beograđane da ostanu kod kuće.

“Jasno je da u situaciji kada nemamo potpuno poštovanje mera, da je izlaz iz situacije potpuno izbegavanje kontakata. Svojevremeno sam govorio da bi trebalo sprovesti zabranu kontakata, i obezbedimo da se to zaista i sprovodi,” rekao je on.

Za sada, kako je rekao, nema značajnog povećanja smrtnosti, ali je jasno da će taj broj biti dvocifren.

“Ne bi me čudilo da imamo i više od 2.000 novozaraženih dnevno,” rekao je Kon.

Kon je upozorio je da će punjenje bolnica, koje se očekuje, dovesti do kritične situacije i dodao da se za sada primaju samo pacijenti sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom. Od ukupnog broja zaraženih na dnevnom nivou oko 15 odsto je njih sa težom kliničkom slikom, a oko pet odsto onih koji zahtevaju intenzivnu negu i respirator, naveo je

“Popunjavanje kapaciteta će ići ubrzano tokom nedelje, problem će da se povećava'', rekao je Kon.

Napomenuo je da je tražio da se zvanično uvede zabrana kontakata jer se, kako je rekao, mere u vidu preporuka ne poštuju dovoljno.

“Ovaj problem rešava se striktnim sprovođenjem mera, ali za sada administrativno-birokratski deo u vezi sa samim merama, kao i nadžor nad sprovođenjem kućne izolacije, malo kasni, i to treba da se popravi", naveo je Kon.

Radojičić: Moguće pojačanje epidemioloških mera

Gradonačelnik i član Kriznog štaba Zoran Radojičić rekao je da epidemija ima svoju dinamiku, a ponašanje može da snizi krivu rasta i najavio moguće pojačanje epidemioloških mera.

"Žurke, slave i druga slavlja su najveći izvor zaraze", istakao je Radojičić za RTS.

Radojičić je rekao da je očekivano da Beograd ima najviše zaraženih, u četvrtak je bilo 728, u petak 796, a juče je bilo 980 pozitivnih.

On je rekao da je noćas 164 objekata kontrolisano, da je osam ekipa bilo na terenu, kod "16 plus četiri" su napisane kazne, jer su nađeni prekršaji.

Prema njegovim rečima, kontrolisana su i dva tržna centra, a u prethodnoj nedelji devet tržnih centara, 168 prodavnica i 55 ugostiteljskih objekata, a 14 kazni je napisano.

"Sve što radimo, radimo zbog zdravlja ljudi, ali i da očuvamo zdravstveni sistem, kazao je i dodao da će verovatno mere morati da se pojačavaju.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article