Kon: Policijski čas za sada nije na dnevnom redu, nove mere eventualno u Beogradu

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da za sada opcija uvođenja policijskog časa nije na dnevnom redu i da bi eventualno donošenje neke nove mere bilo vezano za Beograd, gde je prvenstveno zabeležen eksponencijalni rast broja novozaraženih.

Branimir Nestorović, Predrag Kon i Branislav Tiodorović, Krizni štab za koronavirus Foto: Srđan Ilić
Branimir Nestorović, Predrag Kon i Branislav Tiodorović, Krizni štab za koronavirus Foto: Srđan Ilić

"Još uvek nemamo takvu popunjenost bolnica da bi uvođenje policijskog časa bilo nešto što bi bilo adekvatno situaciji", rekao je rekao je Kon, ali i dodao da "imamo naglo punjenje bolnica".

Kako je objasnio, gostujući na B92, uvođene policijskog časa je poraz koji bi pokazao da nema svesti u tome da sami teba da usporimo virus, dodajući da se "pojednici svesno ne pridržavaju predviđenih mera i uništavaju kolektivni napor u borbi protiv korone.

On je rekao da imamo povećenje brojeva novozaraženih i eksponencijalni rast prvenstveno u Beogradu, ali i Kragujevcu, dok u ostalom delu Srbije "to ne izgleda baš tako".

"Ako bi razmišljali o bilo čemu restriktivnom bilo bi to vezano za Beograd, a za sada, kako kažem, za sada policijski čas ne dolazi u obzir", rekao je Kon.

Na pitanje o eventualnom pooštavanju mera u Beogradu, on je naveo da se ne može gledati samo brojka novozaraženih i novohospitalizovanih već "sveukupno kakav je odnos prema sprovođenju mera, da li se popravlja ili ne i da li imao takvu vrstu kontrole koja to može da isprati".

Rekao i da se očekuje donošenje pravnog okvira koji bi omogućio bolju kontrolu u sprovodjenu zaštitnih mera, kao i da "ekstremno važno da ih se pridržavamo", pre svega u nošenju maski.

Na pitanje o pooštravanju mera, on je rekao da je "industrija zabave jedino mesto gde nismo uspeli da uspostavimo nadzorni sistem".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article