Kon: Nije realno planirati doček Nove godine

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras da nije realno planirati doček Nove godine i očekivati da će taj praznik proći bez mera za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić
Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

On je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekao da sutrašnji sastanak Kriznog štaba za suzbijanje epidemije "neće ništa da promeni" jer su kako je rekao, sve mere već na snazi samo moraju da se poštuju, ali i da se strogo kontroliše i sankcioniše kršenje tih mera.

"Mere već postoje, sve zavisi od ukupnog ponašanja. Mere koje sad važe su na granici najrigoroznijih, ostaju samo vanredno stanje i policijski čas. Zato bi najpametnije bilo da svako u svom domaćinstvu proslavi slavu i posle se pripremi za Novu godinu i Božić tako da nigde ne mora da se kontroliše i kažnjava", kazao je član Kriznog štaba.
Naveo je da je medicinski deo štaba već dao predlog koji podrazumeva PCR test za ulazak u Srbiju i karantin za one koji ulaze u zemlju a nemaju taj test.
"Sutra će biti govora i o produženju mera, a ako su one na snazi u vreme Nove godine, onda je jasno da nikom neće pasti napamet da organizuje doček", rekao je Kon i dodao da onaj ko organizuje žurku u situaciji medicinske katastrofe "ozbiljno krši zakon".
Ocenio je da su mere koje su na snazi dale "neki rezultat" kad je reč o epidemiološkoj sitauciji u Beogradu ali i dodao da "dok ne vidimo jasan pad, dotle mu se samo nadamo".
Povodom kritika koje su mu uputili pojedini poslanici Skupštine Srbije u vezi pooštravanja mera, Kon je rekao da je potrebno da im se jasno odgovori da nisu u pravu jer ne znaju kompletnu sitauciju.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article