Kon: Nema novih lekara, situacija u Beogradu katastrofalna

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da "nema novih lekara" koji bi mogli da pomognu zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv koronavirusa, navodeći da "ne može student-volonter da radi sa najtežim slučajevima".

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić
Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

Kon je za RTV Vojvodine rekao da je situacija širom Srbije kritična, posebno u Beogradu, gde je "iz vanredne prešla u katastrofalnu".

Upitan da li će trijaža biti "sledeći scenario za Srbiju", Kon je rekao da je još moguće da se to ne dogodi i da se nada da u Srbiji neće doći do toga da se pacijenti vraćaju kući jer im pomoć ne može biti pružena.

Kako je rekao, "koliko on zna" još niko nije vraćen kući zbog nedostatka mesta.

Upitan da li će biti ponovnog zatvaranja ili vanrednog stanja, Kon je rekao da se ne planira zatvaranje kao u martu i aprilu, niti vandredno stanje.

"Sada nema reči o uvođenju vandrednog stanja. U početku je to bilo potrebno, jer nam je virus bio nepoznat", rekao je epidemiolog.

Izneo je da se sada razmišlja o većem skraćenju radnog vremena ugostiteljstva, o radu od kuće, vrtićima i nastavi u školama.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article