Kon: Nema govora o kompromisu, strože mere nemaju alternativu

Epidemiolog Predrag Kon rekao je večeras da jedine mere koje mogu da prekinu lanac transmisije virusa jesu mere kakve su važile tokom vikenda, a to je da su otvorene samo prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić
Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

Kon je za RTS izjavio da "ne vidi nikakvu alternativu merama kakve su važile za vikend", za koje su neki članovi kriznog štaba tražili da budu na snazi 14 dana, kao i da moraju da se poštuju dosadašnje – držanje distance i nošenje maski.

"Nema sumnje da će brojke i dalje da rastu, pritisak na bolnice je sve veći i mi to moramo da zaustavimo što je brže moguće. Jedina efikasnost se obezbeđuje naglim, možda naizgled drastičnim merama", naglašava Kon.

On je ocenio da je epidemiološka slika vanredna, a da se povremeno "kada nema gde da se smeste ljudi definiše kao katastrofalna".

"Nije katastrofalna jer se proširuju kapaciteti, ali se svakim proširenjem gubi prostor za non kovid. To je moglo da se izdrži i da se odlože neke stvari ali više ne", rekao je Kon.

Upitan šta je kompromis za medicinski deo Kriznog štaba, rekao je da nažalost ne može da govori o kompromisu, jer oni ne vide nikakvu alternativu tim merama, osim što može da se razmišlja o nekim kozmetičkim popravkama.

Kon je dodao da je prelazak starijih osnovaca na onlajn nastavu dao rezultate za nedelju dana od primena te mere I da se jasno vidi da dolazi do pada broja registrovanih novih slučajeva, kojih je kod srednjoškolaca tri puta manje nego ranije.

Izvor: Beta, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article