Kon: Na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba o prelasku na onlajn nastavu

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv epidemije koronavirusa Predrag Kon rekao je večeras da će sutra biti održana sednica Kriznog štaba o uvedenim merama i predlozima mera koje su "odložene", poput prelaska na onlajn nastavu.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić
Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

Da li će biti doneta odluka, to ne mogu da kažem ništa unapred", rekao je Kon za RTS.

On je kao ohrabrujuće naveo to što je “udeo inficiranih iz Beograda spao sa 50 na 30 odsto u ukupnom zbiru novozaražnih u Srbiji”. Od 6.842 slučaja infekcije koronavirusom koji su u Srbiji registrovani u poslednja 24 sata u Beogradu je otkriveno njih 1.917.

Kon je ocenio da je trenutna situacija "nepovoljna, vanredna i u delovima katastrofalna", ali da već pet dana udeo Beograda nije premašio 2.200 registrovanih slučajeva, koliko je do sada bilo maksimalno.

"(U Beogradu je) virus dosegao taj maksimum, sad je pitanje kako će to dalje teći", rekao je on.

Komentarišući sahranu patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja na kojoj su kršene epidemiološke mere i kojoj je prisustvovao veliki broj građana, Kon je rekao da će se za nedelju dana videti posledice prisustva građana.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da je Srbija druga u Evropi po broju novozaraženih u poslednjih sedam dana.

"Otežavajuće je što se broj obolelih povećava. Kod ove epidemije brojke uvek kasne. Ljudi koji su danas dijagnostikovani, zaraženi su pre nedelju dana i više", rekao je on.

Ivanuša je naglasio je da bi samo nošenje zaštitnih maski usporilo širenje epidemije, a kada maske nosi samo 60 odsto građana, "preti zatvaranje" čitave zemlje.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article