Kon: Minimum za zatvaranje je 14 dana, ostaje da se vidi kada će oštrije mere biti sprovedene

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da su konsultacije medicinskog dela Kriznog štaba sa premijerkom protekle u konstruktivnoj atmosferi, da je struka ostala pri stavu da epidemiološke mere moraju da budu pooštene, a da će o tome kakve će mere konkretno biti donete, biti odlučeno sutra ili narednih dana.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić
Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

"Medicinski deo Kriznog taba ostao je na svojim pozicijama, zbog činjenice da se epidemiološka situacija pogoršava. Moramo sprovesti oštre mere kako bismo sprečili dalje širenje virusa. Uz činjenicu da se povećava broj pacijenata u bolnicama, da se povećava broj vakcinisanih, ali da to nije još uvek dovoljno", rekao je Kon za N1.

Iako su mediji posle konsultacija Brnabić sa članovima medicinskog dela Kriznog štaba, preneli da će se sastanak Kriznog štaba održati sutra i da će se tada znati koje će biti to nove restriktivne mere, Kon navodi da nikakav poziv za sastanak nije dobio.

"Kad će te mere biti sprovedene, ostavljamo da vidimo i čekamo, nismo dobili za sutra poziv za sastanak", rekao je.

Predrag Kon je ponovio da "vikend mere" nisu bile dovoljne da se stopa zaraze smanji.

"Ovo je praktično bio drugi vikend, onaj prethodni je bilo polovično, pre tri vikenda, a prošle subote je bilo otvoreno sve do 12h. Tada sam rekao da mere tokom vikenda mogu malo da uspore prirodan tok, ali vidimo da nisu bile dovoljne, mi u medicincko delu smo govorili da one nisu dovoljne, da su kozmetičke", naglasio je Kon.

Prema njegovim rečima, minimum za "zatvaranje", odnosno vreme tokom kojeg treba da se smanje kontakti, kako bi došlo do smanjenja broja zaraženih, sada nije više 10 dana, nego 14.

"To je minimum vremena koje će biti potrebno da se spusti aktivnost virusa", ocenio je Kon.

On je dodao da o bilo kakvom popuštanju mera nema ni govora.

"A kako će biti ‘zategnuto’, moraćemo da sačekamo, ne zavisi od medicinskog dela Krizong štaba. Mi smo na stavu da je to trebalo i ranije, mi smo uvek ostajali na merama koje smo predlagali, s tim što smo tražili minimum, sada se taj minimum povećava zbog povećanog broja obolelih", rekao je Kon i dodao da žurke i koncerte krizni štab nije mogao da spreči.

"To je nešto što je izvan delokruga našeg rada u kriznom štabu. Neki koncerti održavani su koristeći se ‘rupom’ u uredbi, ali je tamo jasno rečeno da samo institucije kulture mogu da organizuju neke manifestacije, uz mere predostrožnosti. Više desetina puta smo govorili da su koncerti sa otvorenim pevanjem, jedni od glavnih mesta transmisije virusa, do 20 metara se može preneti virus", objasnio je Kon.

Na pitanje kada možemo očekivati da postignemo kolektivni imunitet, Kon nije dao precizan odgovor.

"Vidite da se javljaju nove varijante virusa, to otežava odgovor na to pitanje, ali ako govorimo o apsolutnim brojkama, u Srbiji se on kreće između 1,5 i dva miliona potpuno vakcinisanih, to je duplo više nego sada. Sa druge strane, možda treba da bude i veći procenat, uglavnom, potrebno je 80 odsto imunih ljudi, bilo zaražavanjem, bilo vakcinacijom. Mi smo još daleko od toga", rekao je Kon.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article