Kon: Krizni štab dostavio premijerki predlog rigoroznijih mera, odluka se očekuje sutra

Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Predrag Kon izjavio je za RTS da je medicinski deo tog tela uputio premijerki Ani Brnabić predlog "rigoroznijih" mera od onih koje su na snazi i dodao da očekuje da će sutra biti zvanično saopšteno koje su to mere.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić
Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

Kon je rekao da je medicinski deo Kriznog štaba na današnjoj sednici "insistirao da se ne može izaći sa sastanka bez rigoroznijih mera".
"Zato smo nastavili sa radom i napisali predlog koji je dostavljen predsednici Vlade Srbije i očekujem da će to sutra zvanično da se saopšti", naveo je epidemiolog za RTS.
Upitan da li je moguće da Vlada Srbije ne prihvati predlog novih mera, Kon je rekao da to "teško može da se desi".

On je ponovio da je po rezultatima istraživanja Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, oko 20,7 odsto građana Srbije steklo imunitet na korona virus i ocenio da je ukupni imunitet sada "verovatno i veći" jer se virus i dalje prenosi.
"Nama sa ovim imunitetom nije potrebno da svi budu vakcinisani već je dovoljno blizu 50 odsto građana da se vakciniše", rekao je Kon.
Dodao je da vakcinacija treba da bude obavezna za zdravstvene radnike jer su u stalnom kontaktu sa kovid pacijentima, kao i za pripadnike vojske i policije.
Ocenio je i da će se i tokom naredne godine "sigurno osećati posledice epidemije" na povećanje broja građana sa drugim oboljenjima, ali i na smrtnost od njih.

Ispraćaj patrijarha veliki rizik, ali takav skup niko ne može da zabrani

Govoreći o epidemiološkom riziku koji nosi prisustvo velikog broja građana na sahrani patrijarha Irineja, epidemiolog je rekao da je takav skup epidemiološki "neprihvatljiv" u trenutnoj situaciji ali i dodao da je to nešto što "niko ne može da zabrani".
"Smrt patrijarha je teška za svakog građanina, posebno za pravoslavne vernike ali mi smo u sred situacije gde virus hara celom Srbijom a posebno Beogradom. Zato najlepše molim one koji imaju snažnu potrebu da odaju počast patrijarhu da koriste zaštitu, da vode računa o distanci a starije i posebno osetljive da ne dozvole rizik kakav će biti na sahrani", rekao je Kon.

Povodom aktuelne epidemiološke situacije danas je zasedao Krizni štab, a kako je najavila premijerka Ana Brnabić, nove mere u borbi protiv koronavirusa biće saopštene na redovnoj konferenciji za medije u 15 časova.

Uoči sednice Kriznog štaba, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da nema suštinski važnih novih mera koje mogu da se donesu i da nijedna mera sama po sebi ne može da reši problem sa koronavirusom.

Ona je istakla da su jedine mere nošenje maski i fizičko distanciranje, a da sve ostale mere država donosi samo u cilju povećanja uspešnosti njihove primene.

"Da li je to neko ograničenje rada mesta gde se inače okupljaju ljudi, da li su to rigoroznije kontrole – sve se uvek svede na jedno te isto. Da se svako do nas pridržava mera, nijedna dodatna ne bi nam bila potrebna", istakla je Kisić Tepavčević.

Prethodno je Vlada Srbije prošle sedmice donela odluku o pooštrenju mera, koja je stupila na snagu od utorka, čime je ograničeno radno vreme većine objekata, osim apoteka, benzinskih pumpi i dostave hrane, do 21 sat.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article