Kon: Epidemiološka situacija u Beogradu katastrofalna

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da je epidemiološka situacija u Beogradu katastrofalna.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić
Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

Kon je, gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, rekao da je neprihvatljivo da mere budu blage kao što je to sada slučaj, jer je situacija loša.

Dodao je da će na sastanku Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, koji će biti održan sutra ili u petak, tražiti zatvaranje svih kafića i restorana na najmanje sedam dana.

"Nailazi ozbiljan period. Ako ne budemo striktno radili imaćemo eksponencijalni porast zaraženih", naveo je Kon.

On je rekao i da je Srbija daleko od uvođenja vanrednog stanja, jer je to procedura.

"Proaktivno treba raditi, mi smo do sada kasnili oko dve nedelje. Samim tim što nema te operabilnosti da se odmah može reagovati. Mi smo presudili. Medicinski deo je uradio sve što je trebalo ", rekao je Kon, ističući da je medicinski deo Kriznog štaba još u novembru tražio najrigoroznije mere, ali da im je rečeno da to ne može da se sprovede bez vanrednog stanja.

Dodao je da je popunjenost bolnica sve veća i da se stalno povećava.

Kon je istakao da se trenutno u zemlji vrši masovna vakcinacija, a u isto vreme postoji i kriza oko hospitalizacije što ugrožava vakcinaciju.

Komentarišući slučaj Vranjanca Slađana Antića, kome je prvo data vakcina kompanije "fajzer", a potom je greškom revakcinisan kineskom vakcinom, Kon je rekao da to "nije smelo da desi".

Prema njegovim rečima, u Srbiji je trenutno vakcinisano oko miliona građana, dok je revakcinisano oko 530.000 do 550.000.

Istakao da su oni koji su primili dve doze vakcine, za ovu sezonu bezbedni.

Kon je juče upozorio da vanredno stanje nema alternativu i da je medicinski deo Kriznog štaba predložio zatvaranje svega osim apoteka, prehrambenih radnji i pumpa.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče rekao da smatra da Srbija nije blizu vanrednog stanja.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je ponovio da će Grad Beograd na sednici Kriznog štaba uvek glasati protiv bilo kakvih novih restrikcija pa i mere uvođenja policijskog časa jer takve mere nisu predlagane ni u novembru kada je dnevno u Srbiji bilo skoro 8.000 zaraženih.

Vesić je istakao da svaka mera mora imati i zdravstveni i ekonomski aspekt, podsetivši da epidemija traje već godinu dana, tako da su bez zarade ostali ugostitelji, muzičari, turizam.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić juče je ocenio da je potrebno naći balans između medicinskih mera i zahteva privrede prilikom donošenja propisa u borbi protiv koronavirusa u Srbiji.

"Кada je reč o predloženim novim merama, moj stav je da ima smisla naći kompromisno rešenje između dva ekstrema. I jedna i druga opcija ima svoju osnovu i primenjuje se u različitim zemljama. Ima smisla skratiti radno vreme jer se na taj način smanjuje cirkulacija ljudi i manji je broj kontakata. Važno je i znati, bilo koju meru da sprovodimo, efekte ćemo imati najmanje za sedam dana", rekao je Radojičić za TV Pink.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article