Kon: Do vikenda neće biti skraćenja radnog vremena, za posle ćemo videti

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je na današnjoj sednici Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa postignut jedinstven stav da se preko vikenda mora preduzeti nešto i da je ostavljeno da se u petak iskristališu i pripreme modeli reagovanja u toku vikenda.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić
Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

Kon je, nakon sednice Kriznog štaba, rekao da je jasno konstatovano da su mesta odakle se prenosi infekcija zimovališta i ski-centri i da će u petak biti doneta odluka šta će se po tom pitanju preduzimati na ovim mestima u toku vikenda.

"Sa zimovanja i skijališta nam se vraćaju sa dokazanim infekcijama i onda se to kasnije prenosi. Za sada nema skraćivanja radnog vremena, za kasnije ćemo videti", rekao je Kon.

Dodao je da je procenjeno da se epidemiološka situacija pogoršava i da je potrebno maksimalno pojačati kontrolu važećih mera, kako bi se sprečilo dalje ubrzano prenošenje virusa.

Prema njegovim rečima, pojačaće se i nadzor nad obolevanjem u školama. Istakao je i da za sada nema podataka koji ukazuju na veliki rizik.

On je rekao i da se očekuje povećanje broja zaraženih u narednim danima.

"Medicinski deo Kriznog štaba bi najradije da sve zatvori na pet dana, da se totalno naprav lokdaun. To bi bila najefikasnija mera, ali to bi bilo nemoguće sprovesti", rekao je Kon, dodajući da to nije uzeto u razmatranje.

Apelovao je da se ljudi prijave za vakcinaciju, ističući da bez imunizacije neće moći da se reši epidemija.

U Srbiji je juče prvi put od početka od početka godine zabeleženo više od 3.000 novoobolelih, a članovi medicinskog dela Kriznog štaba danima upozoravaju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji potrebno pooštravanje mera.

Uoči sednice Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović upozorio je da je epidemiološka situacija u zemlji nepovoljna, a u pojedinim delovima i vanredna i da će morati da se razgovara o pooštravanju mera.

Dodao je da je sigurno da će biti potrebna dodatna kontrola i nadzor nad sprovođenjem postojećih mera.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article