Kon: Danas očekujem najveći broj zaraženih do sada, oko 4.000

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se i dalje beleži rast novoobolelih i da danas očekuje najveći broj zaraženih do sada, dodajući da će biti blizu četiri hiljade. On je rekao i da je traženo da se mere, koje danas stupaju na snagu, uvedu ranije.

Predrag Kon Foto: Srđan Ilić
Predrag Kon Foto: Srđan Ilić

Kon je za Televiziju Prva rekao da se očekivalo da će kriva tokom ove nedelje biti zaravnjena bar u Beogradu, ali da sada ne može ni to da tvrdi.

"Beograd je apsolutno najveći centar i tako je od početka", rekao je on, ali i napomenuo da je takođe realno da je došlo do prelivanja ka drugim gradovima.

"Pad broja novozaraženih, prema podacima od ponedeljka, rezultat su nedelje, kada se manji broj testira, ali već danas ćemo imati realnije podatke", rekao je Kon.

On je pozdravio mere koje večeras stupaju na snagu i dodao da su "ono tražili da se one i ranije uvedu".

"Već sada zdravstveni sitem ne može regularno da funkcioniše. Bio sam i na ratištu, preživeli smo bombardovanje, ali ovo je neuporedivo teže za sistem", naglasio je on.

Kon je rekao i da priliv virusa u škole sigurno sledi.

"Ali one ne moraju biti ’isključene’, odnosno problem je kompleksan jer se mora pratiti i koliko nastavnika će možda oboleti i samim tim hoće li ih biti dovoljno za obavljanje nastave. Ali, sve to zavisiće od škole do škole", objašnio je on.

Upitan da li će Srbija zatvoriti granice zbog koronavirusa, Kon je rekao da trenutno imamo veći problem da obuzdamo širenje virusa po Srbiji, što ne znači da nema imoprta virusa, ali je dodao da tu postoji sitem njihovog praćenja.

"Vidite da se ceo svet zatvara. Ja se nadam, ali i mislim da su ove nove mere propusne, dovešće do smanjenja broja novozaraženih, ali to neće biti dovoljno", dodao je epidemiolog.

Kada je reč o realnom broju zaraženih koronavirusom u Srbiji, član Kriznog šatab ističe da je nedavno završena studija, koja će biti prezentovana u sredu, a po kojoj antitela na kovid19 ima oko 20 odsto stanovništva. Tom broju se dodaje i broj aktuelnih slučajeva i na kraju dobijena cifra je "taj broj".

Prema njegovim rečima, prirodno razrešenje pandemije je kada preko 60 posto stanovnika ima antitela, a to se postiće ili zaražavanjem ili vakcinama.

"Sada čekamo vakcinu da imamo vakcinalni imunitet", zaključio je on.

Izvor: B92

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article