S. D. danas 22:47

Komšić najavljuje apelaciju o imovini: Od Osmorke ne očekuje da nešto preduzmu 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Armin Durgut)

Član predsedništva BiH Željko Komišić uoči sutrašnje sednice NSRS na kojoj je predložen i zakon o nepokretnoj imovini u RS koji nije ništa drugo, nego redizajnirani zakon koji je Ustavni sud BiH ranije stavio van snage, najavio je svoje korake, prenosi sarajevska agencija Patria.

„Obzirom da nije kažnjen nego nagrađen za antiustavno delovanje Milorad Dodik nastavlja sa podrivanjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Kada je reč o imovini tu već imamo presudu Ustavnog suda gde su neustavnim proglašene aktivnosti skupštine entiteta Rs.

Ukoliko ta skupština ponovo usvoji neustavni zakon o nepokretnoj imovini, ponovo će biti, ovaj put sa moje strane, podneta apelacija Ustavnom sudu. Dodik očito forsira i nada se tome da ćemo mi odustatati od toga da sve što je neustavno osporavamo pred Ustavnim sudom.

Naravno, za ovakvo delovanje odgovornost snose i stranci koji svojim ponašenjem ohrabruju antiustavno delovanje Dodika i skupštine Rs-a. Od Osmorke, koja tvrdi da se Dodik promenio ne očekujem da preuzmu bilo šta“, kazao je Komšić.

Podsećamo, Bošnjaci u RS više neće moći, bez saglasnosti Milorada Dodika, pokretati pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Veću naroda RS.

Bez tri SNSD-ova Bošnjaka u Klubu Bošnjaka ne postoji dvotrećinska većina za pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog bošnjačkog interesa. Ovo je ranije za Patriju pojašnjavao Adil Osmanović koji je i izabran u Veće naroda.

Prema Ustavu RS, svaki konstitutivni narod u Narodnoj skupštini RS mora imati najmanje četiri poslanika.

“U slučaju da 2/3 jednog od klubova konstitutivnih naroda u Veću naroda odluči da se zakon, akt ili propis odnosi na vitalni interes, zakon će razmatrati Veće naroda“, piše u Ustavu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst