Dva sata nakon što je pomoćnik glavnog direktora policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac održao konferenciju u Hrvatskoj povodom nestanka Splićanina Mateja Periša (27), oglasio se i MUP Srbije.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na medije i poziva ih da se uzdrže od objavljivanja netačnih i neproverenih informacija i plasiranja u javnost video snimaka na kojima se insinuiraju događaji koji su prethodili nestanku hrvatskog državljanina Mateja Periša, jer na taj način, plasiranjem dezinformacija, ometaju istragu. Policijski službenici pregledali su stotine sati materijala, snimaka sa svih nadzornih kamera sa trase kretanja Periša i okoline i na osnovu njih napravili rekonstrukciju njegovog kretanja, od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 sati do momenta silaska do Save, u 1.52 sata posle ponoći, odakle mu se gubi svaki trag – piše u saoštenju.

– Na osnovu pregleda svih snimaka, jasno je da Matej, od trenutka izlaska iz Beton hale, sem taksiste koga je zaustavio i sa kojim je policija obavila razgovor, nije bio u kontaktu i interakciji ni sa jednim drugim licem. Naglašavamo da je u dosadašnjem toku istrage policija obavila razgovor sa Matejevim prijateljima koji su te večeri bili sa njim, osobljem kluba, svim svedocima i da je na osnovu svih izjava isključena svaka mogućnost da je njegovom nestanku prethodio sukob ili tuča – dodaje se.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, različitih organizacionih jedinica, već 13 dana kontinuirano tragaju za Matejem Perišem, i od trenutka prijave nestanka, 31. decembra prošle godine, ulažu maksimalne napore i preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi mladića pronašli.

U potragu su između ostalih uključeni pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, kojoj je nestanak i prijavljen, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, pripadnici Žandarmerije, Policijske brigade kao i pripadnici policijskih uprava Pančevo, Smederevo i Požarevac. U cilju pronalaska Mateja Periša preko Interpola obaveštene su i policije zemalja u okruženju.

– Još jednom apelujemo na medije i pozivamo ih da se zbog osetljivosti teme, saosećanja sa roditeljima i porodicom nestalog mladića, i remećenja daljeg toka istrage, ne šire dezinformacije i ne plasiraju neproverene snimke kojima insinuiraju navodne scenarije koji su prethodili nestanku.

– Matej kreće iz Beton hale u 1.43. Ovo je utvrđeno i jedino validno. Sve van ovoga su špekulacije. Nakon toga ga uočavamo na kameri kako se kreće ka Karađorđevoj ulici – započinje detaljno objašnjavanje 9 minuta hoda Mateja Periša, uglavnom u trku, pokazujući na snimke video nadzora, od kojih su samo neki već ranije bili isplivali u javnost.

– Ovo je jedno od lica čije smo kretanje proveravali te večeri i za koje smo sumjali da je Matej. Nastavlja kretanje niz Karađorđevu prema Brankovom mostu. Većinu vremena Matej trči. Ustanovili smo da pre njega i posle njega nema nekog ko bi ga jurio. Nema interakciju sa drugim licima, osim kada pokušava da uđe u taksi – objašnjava dalje.

– U ovom trenutku smo utvrdili da se radi o Mateju, jer je to lice za kojim tragamo. Ista lokacija, samo iz drugog ugla, nastavlja kretanje ka Brankovom mostu – službenik je pokazivao dobro poznat snimak izbliza, dok Matej zaobilazi baštu jednog objekta u ulici punoj ljudi.

Zatim je usledio trenutak razgovora sa taksistom. Takođe, poznati snimak.

– Sledeća lokacija je takođe Karađorđeva ulica nakon njegovog prolaska ispod Brankovog mosta i ovo je jedina utvrđena intertakcija sa bilo kim na trasi kretanja. Matej pokušava da uđe u taksi. Identifikovali smo taksistu, imao je već zakazanu vožnju i zato nije primio Mateja – objašnjava službenik.

Nakon ovoga Matej nastavlja kretanje niz Karađorđevu ulicu.

– Ovde Matej iz Karađorđeve ulice skreće u Travničku, ka uglu Travničke i Braće Krsmanović. U ovoj ulici će biti više kadrova iz različitih uglova. Matej i dalje nastavlja kretanje sam. Pre i posle njega nema kretanja lica ili vozila koji bi dovele do bilo kakve indicije da se radi o bilo čemu nasilnom što se tiče Matejevog kretanja – govori službenik pokazujući više snimaka.

U jednom trenutku službenik pokazuje snimak koji nije bio u javnosti, a na kom se i teško može uočiti Matej, a što su inspektori, ipak, primetili.

– Ovo je kadar niz Ulicu braće Krsmarović. U ovom uglu se pojavljuje silueta na par sekundi. Prilično je daleko i malo teže za uočavanje. Isključeno je njegovio vraćanje uz Travničku ili Braće Krsmanović. Sledeća lokacija gde je on uočen je restoran Savanova na promenadi – objašnjava službenik dodajući da je na snimku kamere ovog restorana ostalo letnje računanje vremena.

To je bilo u 1.51 posle ponoći.

– Matej se kreće oko restorana Savanova, videćete siluetu iza žive ograde i nastavlja kretanje ka šetalištu i reci. Ovde je reka Sava i šetalište. Matej dolazi do reke.

Tu mu se, čini se, gubi trag.

– Daljim radom nije uočen u bilo kojim drugim delovima grada: šetalištem uzvodno, ka centru grada ili njegov povratak na trasi kretanja. Lociranjem Matejevog telefona preko baznih stanica indikativno je bilo kretanje jednog objekta u reci Savi. Vreme i trasa kretanja ovog objekta u reci se poklapa sa kretanjem Matejevog telefona – govorio je službenik pokazujući poznati snimak osobe koja pliva Savom.

U pozadini je tramvajski i Brankov most, napominje.

– Ovo je kadar ka ušću reke Save u Dunav. Ovde ćete videti objekat koji se kreće niz reku. Vreme i mesto se poklapaju sa kretanjem Matejevog telefona.

Službenik ističe da je pregledan sav raspoloživi video nadzor sa novobeogradske strane i video nadzor ka Pančevačkom mostu i tu Matej nije uočen.

– Ovo je jedna od indicija zašto kolege pretražuju priobalje Save i Dunava, zašto pretražuju obe reke nizvodno. Potraga i dalje traje, ne samo u vodotokovima, nego i na široj teritoriji Berograda, a i kolege iz drugih uprava su obaveštene o svemu šta radimo i svaka informacija do koje oni dođu ili mi dođemo se deli i proverava, koliko god ona bila čudna, da kažem, ili se ne poklapa sa informacijama koju mi imamo, apsolutno svaku proveravamo – zaključuje službenik a prenosi Telegraf.rs.

Hrvatska policija o nestanku Mateja Periša: Ništa ne ukazuje na nasilje

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)