Kompanija LG Electronics (LG) objavila je danas finansijske rezultate za drugi kvartal 2024. godine u kom je ostvarila konsolidovani prihod od 21,69 biliona korejskih vona (15,82 milijarde američkih dolara) i operativni profit od 1,20 biliona korejskih vona (875,27 miliona američkih dolara), što održava povećanje prihoda od 8,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu i povećanje operativnog profita od 61,2 odsto. Ove brojke pokazuju da su postavljeni novi rekordi za najveći prihod i operativni profit u drugom kvartalu u istoriji kompanije.

Najzaslužniji za ovakav učinak su sektori kućnih aparata i komponenti za vozila, koji su ostvarili svoje najveće kvartalne prihode do sada. Kompanije LG Home Appliance & Air Solution i LG Vehicle component Solutions ostvarili su ukupan prihod od prodaje uređaja u iznosu od 11,53 biliona korejskih vona (8,41 milijarde američkih dolara), što je povećanje od 8,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Obe kompanije su takođe prijavile rekordno visoke operativne profite u drugom kvartalu u iznosu od 776,1 milijardu korejskih vona (566,08 miliona američkih dolara), što predstavlja povećanje od 45 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ovi rezultati reflektuju uravnotežen rast kompanije LG u njenim osnovnim i poslovima budućnosti. Ovaj rast pokazuje ne samo eksternu ekspanziju već i solidnu profitabilnost, doprinoseći kvalitativnom poboljšanju ukupnog učinka. Kompanija LG nastavlja da transformiše svoj poslovni portfolio ka pristupu orijentisanom na budućnost, maksimizujući potencijal postojećeg poslovanja, dok istovremeno obezbeđuje nove mogućnosti za rast. Kompanija je takođe fokusirana na brzo napredovanje novih poslova sa potencijalom visokog rasta.

Brz rast u kompanijskom B2B sektoru u značajnoj meri doprinosi uspostavljanju poslovne strukture orijentisane na budućnost. Uprkos privremenom padu potražnje za električnim vozilima, poslovanje u oblasti komponenata za vozila nastavlja da raste zahvaljujući podršci raznovrsne baze klijenata koji kupuju električna vozila i vozila sa unutrašnjim sagorevanjem i velikom broju zaostalih porudžbina. Osim toga, LG-jevo poslovanje u oblasti uređaja za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju (HVAC), koje obuhvata i visoko efikasne rashladne sisteme, istražuje mogućnosti rasta u sektoru infrastrukture veštačke inteligencije.

U B2C sektoru, LG ubrzava integraciju novih poslovnih modela koji kombinuju tradicionalnu prodaju hardvera sa nematerijalnim, nehardverskim ponudama kao što je kreiranje sadržaja, usluge i pretplate. Poslovanje sa webOS operativnim sistemom širi se izvan sektora televizora na informacione tehnologije (IT) i automobilsku multimediju, a projektovani prihod za ovu godinu bi trebalo da premaši bilion korejskih vona (729,39 miliona američkih dolara).

Osim toga, poslovni model zasnovan na pretplatama dobija izuzetan zamah. Nakon što je postigao uspeh u Južnoj Koreji, LG sada širi ovaj model pretplate na međunarodnom nivou. Prošle godine, prihodi od pretplate premašili su bilion korejskih vona (729,39 miliona američkih dolara), dok se rast ubrzava ove godine. U junu, 36,2 odsto velikih kućnih aparata prodatih u LG brendiranim prodavnicama u Južnoj Koreji bilo je zasnovano na pretplati. Ovaj model, naročito popularan među mladim korejskim kupcima, sada se širi na globalnom tržištu. Primera radi, LG je pokrenuo LG Rent-Up program u Maleziji, nudeći pretplatu za devet proizvoda, uključujući mašine za pranje i sušenje veša i frižidere.

LG takođe ubrzava napredovanje novih poslova. Očekuje se da će poslovanje sa pametnim fabrikama, koje kombinuje proizvodnu ekspertizu kompanije sa veštačkom inteligencijom, ove godine osigurati porudžbine u vrednosti od 300 milijardi korejskih vona (218,82 miliona američkih dolara), šireći bazu kupaca u industrijama kao što su poluprovodnici i biotehnologija. Štaviše, partnerstvo kompanije LG i ChargePoint, vodeće kompanije za punjenje električnih vozila u Severnoj Americi, trebalo bi da unapredi poslovanje u oblasti punjenja električnih vozila kroz kombinaciju ChargePoint punjača i LG DOOH Ads, LG-jevih rešenja komercijalnih displeja za oglašavanje, stvarajući novi tržišne mogućnosti.

Kompanija LG Home Appliance & Air Solution je u drugom kvartalu ostvarila prihod od 8,84 biliona korejskih vona (6,44 milijarde američkih dolara) i operativni profit od 694,4 milijarde korejskih vona (506,49 miliona američkih dolara). U poređenju sa istim periodom prošle godine, prihodi su porasli za 11 odsto, a operativni profit za 16 odsto, što predstavlja najveći prihod u jednom kvartalu i najveći operativni profit u drugom kvartalu dosad.

U drugom kvartalu, strategija kompanije dizajnirana da odgovori na polarizovanu potražnju na tržištu pokazala se efikasnom kroz diversifikaciju linije proizvoda i cena kako bi se zadovoljile rastuće potrebe na tržištima u razvoju kao što su Latinska Amerika, Bliski istok i Afrika. Doprinosi iz novih poslovnih oblasti, uključujući pretplate i onlajn prodaju, podstakli su snažan učinak. Zagledana u treći kvartal, kompanija LG namerava da ostane agilna u prilagođavanju promenama na tržištu i da nastavi da širi svoje B2B sektore, naročito HVAC i ugrađene uređaje. Očekuje se da će nedavno preuzimanje kompanije Athom, vodeće platforme za pametne domove, stvoriti sinergiju u sektoru kućnih aparata. Osim toga, LG će iskoristiti svoje vrhunske globalne proizvodne mogućnosti kako bi osigurao robusnu profitabilnost.

Kompanija LG Vehicle component Solutions je u drugom kvartalu ostvarila prihod od 2,69 biliona korejskih vona (1,96 milijardi američkih dolara) i operativni profit od 81,7 milijardi korejskih vona (59,59 miliona američkih dolara). Prihodi su porasli za jedan procenat u odnosu na prethodnu godinu, dok je operativni profit postao pozitivan. Prihod u ovom kvartalu bio je najveći ikada u kvartalnim okvirima, dok je operativni profit bio najveći za drugi kvartal.

Uprkos privremenom padu potražnje za električnim vozilima tokom posmatranog perioda, LG je zabeležio rast efektivno rešavajući povećanu potražnju za vrhunskom automobilskom multimedijom i planira da nastavi širenje svog poslovanja u oblasti komponenata za vozila. Ova strategija uključuje povećanje prodaje novih proizvoda, kao i rešenja za bezbednost, kao što su napredni sistemi za pomoć vozaču (Advanced Driver Assistance Systems).

Kompanija LG Home Entertainment je u drugom kvartalu zabeležila prihod od 3,62 biliona korejskih vona (2,64 milijarde američkih dolara) i operativni profit od 97 milijardi korejskih vona (70,75 miliona američkih dolara). Prihod je povećan za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podstaknut oporavkom potražnje u Evropi, ključnom tržištu za premijum OLED televizore. Nastavak rasta je takođe zabeležen u poslovanju sa sadržajem i uslugama u okviru webOS platforme. Međutim, operativni profit je opao zbog povećanih troškova, uključujući rastuće cene LCD panela. Očekuje se da će ukupna potražnja na tržištu televizora zabeležiti skroman rast u trećem kvartalu u odnosu na prošlu godinu, pri čemu se očekuje da će premijum OLED televizori nadmašiti šire tržište.

Kompanija LG Business Solutions je u drugom kvartalu prijavila prihod od 1,46 biliona korejskih vona (1,06 milijardi američkih dolara) i operativni gubitak od 5,9 milijardi korejskih vona (4,30 miliona američkih dolara). Prihod je povećan za 9,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, podstaknut povećanom prodajom strateških proizvoda kao što su LED Signage ekrani, elektronske table i gejming monitori. Međutim, na profitabilnost su uticali povećanje troškova, uključujući cene LCD panela, i tekuća ulaganja u oblasti razvoja, kao što su punjenje električnih vozila i robotika.

Očekuje se da će se u trećem kvartalu nastaviti rast tržišta za premijum proizvode kao što su komercijalni displeji i gejming monitori. Kompanija će se fokusirati proširenje prodaje strateških proizvoda i poboljšanje profitabilnosti kroz efikasno upravljanje resursima.

Post Views: 23

Originalni tekst