Komisija: Na Kosovu najviše nerešenih ubistava i kidnapovanja novinara

Komisija za istraživanje ubistava novinara pozdravila je danas aktivnosti Suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na utvrđivanju odgovornosti za zločine počinjene na Kosovu i izrazila razočarenje što se u objavljenim optužnicama ne spominje nijedan slučaj ubistava i kidnapovanja novinara.

Insajder: Novinari mete
Foto: Insajder / Novinari mete

"U ovom trenutku Kosovo i Metohija je prostor sa daleko najvećim brojem nerazrešenih slučajeva kidnapovanih i ubijenih novinara, čak 17 slučajeva, od kojih je samo jedan razrešen osuđujućom presudom Haškog tribunala (Hajredin Baljaj je osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Šabana Hotija, profesora ruskog jezika na Prištinskom univerzitetu, koji je radio kao prevodilac za ekipu ruske državne televizije)", kaže se u saopštenju.

"Još se ne zna sudbina Ranka Perenića i Đure Slavuja koje su oteli pripadnici OVK i odveli u nepoznatom pravcu 21. avgusta 1998. godine, kod Velike Hoče. Do danas se ne zna ni sudbina novinara Ismailja Berbatovcija, koji je 23. jula, 1998. godine, na novinarskom zadatku otišao na zakazani razovor sa članom glavnog štaba operativne zone, Ramom Bujom", navodi Komisija.

"Kidnapovanje Nebojše Radoševića i Vladimira Dobričića 18. oktobra 1998. godine i zadržavanje 40 dana u nekoliko zatvora OVK i maltretiranje, takođe je ratni zločin za koji postoji veoma puno tragova o počiniocima", dodaje se u saopštenju.

Komisija je navela i niz drugih nerazjašnjenh ubistava novinara: Afrim Malići, ubijen je 2. decembra 1998. godine u Prištini. Ubistvo nikada nije razrešeno. Enver Maljoku, ubijen je 11. novembra 1999. godine u Prištini. Ljubomir Knežević nestao je 6. maja 1999. godine, kod Vučitrna. Gabriel Griner i Folker Kremer, novinari Šterna, kao i vozač i prevodilac Sanolj Aljiti ubijeni su 13. juna 1999. godine, na prevoju Dulje".

"Aleksandar Simović, kidnapovan je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 8. juna 2001. godine. Krist Gegaj, ubijen je u Istoku u septembru 1999. godine (nestao 12. septembra, a njegovo telo pronađeno je 13. septembra). Momir Stokuća, ubijen je 21. septembra 1999. godine u svojoj kući u Prištini.

Marjan Melonaši, nestao je 9. septembra 2000. godine. Šefki Popova, ubijen je 10. septembra 2000. godine u Vučitrnu. Džemailj Mustafa, ubijen je 23. novembra 2000. godine u Prištini. Bekim Kastrati ubijen je 19. oktobra 2001. godine u selu Lauš. Bardulj Ajeti ranjen je u atentatu 3. juna 2005. godine i preminuo 25. juna 2005. godine".

"Komisija poziva Sud za ratne zločine OVK da ne dozvoli da nekažnjivost ubistava novinara na Kosovu i Metohiji ostane veliko breme koje će trajno ugrožavati slobodu medija i novinara", kaže se u saopštenju.

Dokumentarni film "Iza naslova" u produkciji Insajdera govori o bezbednosti novinara na Kosovu i nekažnjivosti zločina nad njima.

Film prati nekoliko slučajeva napada na novinare i reakcije nadležnih. Sistem nekažnjivosti koji postoji gotovo u celom svetu na Kosovu je posebno opasan zbog nedavne ratne prošlosti, ali i podeljenosti društva u kome se zbog jezičke barijere ni kolege ne razumeju.

Tokom i nakon sukoba na Kosovu medijski radnici su nestajali i bili ubijani. Tek poslednjih godina, zahvaljujući pre svega naporima Udruženja novinara Srbije na Kosovu, ali i Asocijaciji novinara Kosova, kao i misiji OEBS-a, slučajevi ubijenih i nestalih su otkrivani i sada se zna da je reč o 15 i srpskih i albanskih novinara koji su nestali i ubijeni od 1998. do 2005.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article