Komisija istražuje slučaj sveštenika koji je izašao iz kovid bolnice zbog sahrane mitropolita Amfilohija

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević izjavio je danas da je formirana komisija koja će ispitati kako je došlo do toga da sveštenik Dragan Mitrović izađe iz kovid bolesničke sobe, kako bi ispratio posmrtne ostatke mitropolita Amfilohija.

Sahrana mitropolita Amfilohija Foto: Printscreen
Sahrana mitropolita Amfilohija Foto: Printscreen

"Mi ćemo u skladu sa našim nadležnostima pokušati da utvrdimo da li je to tačno, delimično tačno ili netačno, pri čemu se nećemo mešati u rad drugih nadležnih organa", rekao je Radojević za Radioteleviziju Crne Gore.

Starešina Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici Mitrović je u subotu obukao svešteničku odoru i učestvovao u iznošenju kovčega sa telom preminulog mitropolita Amfilohija Radovića iako je nekoliko dana ranije primljen u bolnicu Kliničkog centra Crne Gore, na lečenje od kovida19.

Vest o tome, uz snimak iznošenja mitropolita iz Kliničkog centra, objavio je portal CDM, a zatim i brojni drugi crnogorski mediji, konstatujući da su uprava Interne klinike, a time i Klinički centar, prekršili medicinske protokole o poštovanju obaveznih zaštitnih mera tokom epidemije koronavirusa.

Prema informacijama Pobjede, policija je juče po nalogu tužilaštva počela da prikuplja informacije, povodom navoda da je sveštenik Mitrović napustio lečenje u Kliničkom centru. Biće izvršene provere medicinske dokumentacije i saslušana odgovorna lica u Kliničkom centru i Institutu za javno zdravlje, kao i sveštena lica.

Načelnica Odeljenja za pulmologiju na Internoj klinici Kliničkog centra, dr Jelena Borovinić-Bojović tvrdi da sveštenik Mitrović nije napuštao kovid odeljenje Interne klinike niti je išao na sahranu mitropolita Amfilohija.

"Otac Dragan Mitrović, kao starešina Hrama u Podgorici, nije, prema mojim saznanjima, napuštao prostor kovid centra i nije prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija, već je uvažio moj izričit lekarski savjet da nikako ne napušta bolničko lečenje", rekla je juče Borovinić- Bojović.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je u nedelju u kripti Sabornog hrama u Podgorici u prisustvu velikog broja građana uz masovno kršenje epidemioloških mera

Brojni građani su celivali kovčeg, a mnogi nisu imali maske iako je Protojerej Nikola Perović rekao da su u crkvi svesni epidemiološkog rizika i da je nabavljeno 5.000 maski koje su podeljene onima koji ih nemaju.

Koronavirus u Crnoj Gori od početka epidemije potvrđen je kod 19.977 ljudi, dok su preminule 322 osobe. Samo u toku jučerašnjeg dana prijavljen je 491 novooboleli i dva smrtna slučaja.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić rekao je danas da ta zdravstvena ustanova predlaže nadležnima uvođenje svih restriktivnih mera za Podgoricu, kako bi se epidemija koronavirusa u što kraćem roku stavila pod kontrolu.

Trenutnu situaciju ocenio je najdramatičnijom od početka pandemije, navodeći da su ranije projektovane brojke već pređene, prenela je danas RTCG.

Izvor: Beta, RTCG

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article