Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Beogradska otvorena škola (BOŠ) danas su lansirali internet portal „Uključi se!“ namenjen prikupljanju komentara i primedbi organizacija civilnog društva na nacrt vladinog energetskog i klimatskog plana za period do 2030. godine.

Rok za podnošenje komentara i sugestija na predloženi tekst Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (INEKP) Republike Srbije[1] je 28. jul 2023. godine.

INEKP-om se postavljaju ciljevi energetske i klimatske politike Republike Srbije, pruža se okvir za proces energetske tranzicije sa fosilnih goriva, to jest uglja, nafte i gasa, na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije radi ostvarenja takozvane klimatske, odnosno ugljenične neutralnosti najkasnije do 2050. godine – poslednjeg roka za ukidanje emisija ugljenika koji omogućava obuzdavanje opasnih klimatskih promena. INEKP je planski dokument prepoznatljiv u svim zemljama Evrope, kako u članicama Evropske unije, tako i u zemljama kandidatima za članstvo.

Opsežnim dokumentom predloženo je da Srbija umesto najkasnije 2050. godine, što je bio dosadašnji cilj, svoju ugljeničnu neutralnost mozda ostvari tek tokom poslednjeg kvartala ovog veka, što je po nedostatku ambicija klimatske i energetske politike čini jedinstvenom u Evropi.  

Objavljenim nacrtom INEKP-a smo u najmanju ruku iznenađeni, jer uprkos svrsi zbog koje se usvaja predloženi plan uopste ne predviđa dekarbonizaciju Srbije do roka koji smo kao država i društvo već više puta zacrtali još od pristupanja Pariskom sporazumu pa do potpisivanja Sofijske deklaracije. Ovakav plan, zapravo je zaokret od proklamovanih ciljeva dekarbonizacije. Umesto da odredi ključne pravce razvoja zapravo preti našoj privredi, zdravlju i klimi produženim zaostajanjem energetike u neodrživoj upotrebi lignita“, rekao je Mirko Popović iz RERI-ja, naglasivši potrebu da se organzacije civilnog društva hitno uključe u proces izrade INEKP-a dostavljanjem svojih predloga i primedbi kako Srbija ne bi bila označena kao jedna od retkih država u Evropi koja se izuzela iz zajedničkih napora da obuzdamo klimatske promene i obezbedimo održiv razvoj.       

Portal „UključiSe“, dostupan je na internet adresi https://javniuvid.bos.rs/inekp/ i lansiran je tokom danas održanih „Zelenih razgovora“ – panel diskusije na kojoj su pored domačina, organizacija RERI i BOŠ, priliku da zainteresovanoj javnosti predstave nedavno objavljeni nacrt INEKP-a imali i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije.

Objedinjeni komentari sa platforme, zajedno sa komentarima eksperata koji su analizirali tekst predloženog nacrta INEKP-a, biće blagovremeno, odnosno u toku narednih mesec dana. dostavljeni resornom Ministarstvu.


[1] https://mre.gov.rs/sites/default/files/2023/06/integrated_necp_of_serbia_13062023_sr_0.pdf

Originalni tekst