GLAVNOKOMANDUJUĆI savezničkih snaga NATO-a u Evropi general Kristofer Kavoli smatra da što duže traje sukob u Ukrajini, postaje sve nepredvidljiviji.

КОМАНДАНТ НАТО У ЕВРОПИ ЗАБРИНУТ: Генерал Кристофер Каволи - Рат у Украјини постаје све непредљивији

Foto Tanjug/AP

-Ratove je generalno teško predvideti, ali ako su dugi, onda je još teže predvideti bilo šta, rekao je Kavoli, govoreći na forumu o bezbednosti u Aspenu u Sjedinjenim Državama.

Prema njegovim rečima, jedna od glavnih lekcija ukrajinskog sukoba je da u takvim sukobima „moramo da težimo brzoj pobedi“, jer ako se sukob oduži, onda će ga pratiti najneočekivaniji obrti.

Kavoli je dodao da su glavni faktori ukrajinskog sukoba, pored dostupnosti naoružanja i municije, dovoljan broj vojnog osoblja, kao i njihova obučenost i formiranje borbeno spremnih jedinica.

Foto: EPA

General Kavoli

Prema njegovim rečima, pitanje snabdevanja ukrajinske vojske naoružanjem i obuka vojnika zavisi od Zapada, ali ne i pitanja mobilizacije.

-A ovo je postao veoma ozbiljan izazov za Ukrajinu u poslednjih šest meseci, rekao je američki general.

On je pozdravio spuštanje starosne granice za mobilizaciju u Ukrajini i ukazao i na napore zapadnih zemalja da obuče ukrajinsku vojsku.

Kavoli je takođe istakao da je za preuzimanje inicijative neophodno stvoriti borbeno spremne jedinice i iskoristiti mogućnosti koje se u tom pogledu otvaraju.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO – TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst