Betadanas 23:58

Komandant KFOR: Za situaciju na Kosovu moguće samo političko rešenje koje poštuje prava svih 1Foto: Print screen Kosovo online

Komandant KFOR Ozkan Ulutaš (Özkan Ulutaş) izjavio je danas, posle posete sedištu NATO u Briselu, da za trenutnu situaciju na Kosovu može postojati samo političko rešenje – koje priznaje i poštuje prava svih zajednica.

U video poruci dostavljenoj medijima, Ulutaš je rekao da se upravo vratio iz „veoma produktivne“ posete sedištu NATO i da je to je jedna od tri glavne poruke „koje je jasno i glasno čuo na svim sastancima“ koje je imao u Briselu.

„NATO nastavlja da u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. KFOR će nastaviti da pruža podršku. Trajno političko rešenje zavisi od spremnosti svih strana da se uzdrže od destabilizujuće retorike i akcija i da se umesto toga u dobroj veri konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU“, kazao je Ulutaš.

Naveo je da je to „ključno za trajnu bezbednost svih ljudi koji žive na Kosovu, za bolju budućnost generacija koje dolaze i za regionalnu stabilnost“.

Prva od tri glavne poruke je da NATO saveznici i partneri u potpunosti podržavaju svakodnevne napore KFOR na obezbeđivanju sigurnog okruženja za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno, dodao je.

„KFOR ostaje glavni oslonac za bezbednost širom Kosova i za regionalnu stabilnost“, kazao je Ulutaš.

On je rekao da je druga glavna poruka da je KFOR najduža, a sada i najveća misija NATO i da predstavlja „konkretnu i opipljivu demonstraciju čvrste posvećenosti“ alijanse regionalnoj stabilnosti.

„Osiguraćemo da naša misija ostane dobro opremljena i dobro postavljena kako bi nastavila sa sprovođenjem mandata, dobijenog od UN, u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i misijom Euleks“, kazao je Ulutaš.

Naveo je da je u sedištu NATO razgovarao sa najvišim civilnim i vojnim zvaničnicima alijanse, uključujući generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, i sa ambasadorima svih zemalja koje imaju vojnike u misiji KFOR. Dodao je da je informisao Severnoatlantski savet o najnovijim bezbednosnim trendovima širom Kosova i Zapadnog Balkana i o prioritetima KFOR u predstojećim nedeljama i mesecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Politika

Originalni tekst