Komadant ukrajinske vojske, general Valerij Žaluzni, danas je prvi put ove godine telefonski razgovarao s američkim generalom Markom Milleyjem, komadantom Združenog štaba američke vojske. O razgovoru je objavio par rečenica na Twitteru.

„Obavestio sam ga o promenama u operativnoj i strateškoj situaciji, prvenstveno na kopnenom delu bojnog polja, ali i u vazdušnom prostoru Ukrajine“, objavio je komadant ukrajinske vojske na Twitteru, prenosi Indeks.

Had my first telephone conversation in the new year with #GenMilley, Chairman of @thejointstaff.

I told him about changes in the operational and strategic situation, primarily on the land and in the air space of Ukraine⬇️ pic.twitter.com/uDPIzAlj6n

— Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine (@CinC_AFU) January 3, 2023

„Na liniji Svatove-Kremina odvijaju se žestoke borbe, baš kao i u smeru Lisičanska (grada u okupiranoj Luhanskoj oblasti, op.a.). Najizazovnija situacija je i dalje u području Soledar-Bahmut-Majorsk, u kojem Rusi pokušavaju napredovati preko svojih leševa, ali odbrambene snage Ukrajine uspevaju obuzdati neprijateljsku ofanzivu“, objavio je Žaluzni.

„Hvala za raketne sisteme protivvazdušne odbrane“

„U Donjecku uspevamo držati svoje položaje te nastavljamo s protivofanzivnim delovanjem. Odbrambene linije u smeru Zaporižje se sigurno drže te ulažemo napore u zaštitu civila i energetske infrastrukture od granatiranja područja Herson“, naveo je ukrajinski general.

https://www.danas.rs/svet/putinova-naredjenja-sojguu/

„Od 31. decembra do jutros Rusi su lansirali 14 krstarećih projektila i 94 drona tipa Shahed-136. Zahvalio sam generalu Milleju za slanje raketnih sistema protivvazdušne odbrane, za šta se i on zalagao. Sad se primarno koriste za spašavanje života ukrajinskih civila“, zaključio je Žaluzni.

Originalni tekst