Koluvijin advokat podneo krivičnu prijavu protiv novinarke N1

Svetislav Bojić, advokat prvookrivljenog u slučaju Jovanjica – Predraga Koluvije, podneo je protiv novinarke N1 Jelene Zorić, krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje, potvrdio je Bojić u pisanom odgovoru Danasu.

Insajder: Jovanjica
Foto: Insajder / Jovanjica

Kako tvrdi, prijavu Trećem osnovnom tužilaštvu je podneo jer je iz tekstova Verana Matića, predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara, „saznao da Jelena Zorić nije samostalno kvalifikovala kao pretnju niti se osetila ugroženom zbog neformalnog ćaskanja u prolazu“.

To se, tvrdi, dogodilo tek nakon razgovora sa Matićem, koji ju je uputio da „pozdrav“ znači pretnju i ugrožavanje, pa je zbog toga novinarka Zorić podnela krivičnu prijavu protiv advokata Bojića.

Bojić je stoga naveo i da Verana Matića smatra saučesnikom u krivičnom delu.

Veran Matić, sa druge strane kako prenosi Danas, navodi da prijava Jelene Zorić nije formalno odbačena, tako da je Bojićeva prijava za lažno prijavljivanje preuranjena, ali i možda čak i pritisak na organe koji postupaju po Jeleninoj prijavi da je odbace.

“Formulacija advokata Bojića o ‘ugrožavanju navodne bezbednosti novinara’ suštinski otkriva njegovo nerazumevanje koncepta bezbednosti novinara koju on naziva ’navodnom ’. Tu se najbolje vidi u kojoj meri Bojić suštinski ne razume princip rada medija, ulogu novinara a naročito istinskih profesionalaca poput višestruko nagrađene novinarke Jelene Zorić. U mom citiranom tekstu doslovno stoji da smo se Jelena Zorić i ja ’dogovorili da se ispoštuje procedura koju smo izgradili kroz Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara i da se tek nakon toga izađe sa informacijom u javnost’. Da je pažljivije čitao tekst, advokat Bojić bi primetio da u istom tekstu stoji i da je ’ovako urgentna reakcija prva po novom obaveznom uputstvu republičke javne tužiteljke a kada je reč o ugrožavanju bezbednosti novinara’. Umesto da sačeka rasplet prijave, advokat kreće u ovakvu vrstu kontranapada. Na taj način pokazuje opravdanost prijave Jelene Zorić i neophodnost nastanka Vladine radne grupe za bezbednost novinara koja će ovaj slučaj imati u svom prioritetnom fokusu”, rekao je Matić za Danas.

On ocenjuje da ono što se dogodilo tog dana ispred sudnice, kada je Bojić prenosio Koluvijine pozdrave novinarki, čini „medveđu uslugu“ njegovom klijentu „jer pokazuje neprofesionalizam njegovog branioca“.

“Ovom tužbom Bojić mi je učinio svojevrsno zadovoljstvo jer ću se od optužbi za lažno prijavljivanje braniti zajedno sa Jelenom Zorić. Naročito zato što ovom tužbom Bojić pokazuje da ono što se desilo ispred sudnice nije bilo ni slučajno ni naivno”, ističe Matić.

On podseća da je i sam, zbog raznih pretnji, više od šest godina bio pod celodnevnom policijskom zaštitom, te da se u Komisiji za istraživanje ubistava novinara bavi najdrastičnijim slučajevima ubijenih ili kidnapovanih novinarki i novinara.

Dragoljub Đorđević, advokat Jelene Zorić, kaže da svako ima pravo da podnosi prijave, a da je Bojić krivičnu prijavu podneo po savetu kolega iz „različitih Viber grupa gde se advokati sastaju“ i u kojima su se, kako kaže, vodile mnoge kampanje, koje su se doticale i političke opredeljenosti, posebno u kontekstu televizije N1, na kojoj Jelena Zorić radi.

On ocenjuje da je Bojićev potez veoma loša poruka.

“Nigde nisam rekao da je Bojić pretio, nego da se Jelena osetila ugroženom. A da li se tako osetila, ona najbolje zna. Jelena ne želi da kolegu vidi ni kao osuđenog ni kao okrivljenog, već jednostavno da se zna kako se ona osećala. Veoma je neprijatno kada je sutradan rečeno, gotovo pobedonosno, da ‘zamalo Peđi nije ukinut pritvor’. Šta to znači? Jel’ to znači da bi nastavio da se moli na slobodi ili nešto drugo”, pita Đorđević i dodaje da pretnja može da bude i perfidna i ne mora da bude jasno izražena.

Privredno društvo Adria News doo u okviru kojeg radi televizija N1 podnelo je disciplinsku prijavu Advokatskoj komori Beograda povodom obraćanja advokata Svetislava Bojića novinarki te kuće Jeleni Zorić.

Kako se navodi u prijavi, Bojić, koji zastupa prvookrivljenog Predraga Koluviju, 28. decembra prošle godine je, nakon glavnog pretresa u predmetu Jovanjica, Jeleni Zorić, novinarki koja prati i izveštava sa suđenja, rekao da je njegov klijent divan čovek i veliki vernik i da se moli za njeno zdravlje, ali i za postupajućeg zamenika tužioca i policajca koji ga je uhapsio.

Dva dana nakon toga, Zorićevoj su upućene i direktnije pretnje kada je na vratima svog stana pronašla papir na kom je pisalo ‘Ovo će trajati dok se ne završi. Od toga se pobeći ne može’, o čemu je obaveštena je policija.

Izvor: Danas, N1, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article