UKOLIKO bi ljudi želeli da putuju na duža putovanja svemirom, kao i da osvajaju druge planete, moraće da se pozabave sa čitavim nizom potencijalnih problema.

КОЛОНИЗАЦИЈА СВЕМИРА: Да ли је могућа трудноћа у космосу (ВИДЕО)

Foto arhiva

Od toga kako disati i hraniti se na dugim putovanjima ili negostoljubivim planetama, do toga – kako da nastave vrstu.

Upravo se ovim poslednjim bavi holandski startap SpaceBorn United. Naime, oni su se uhvatili u koštac s problemom ljudske reprodukcije u svemiru.

Kako su objavili na svojoj stranici na internetu, napravili su prototip malog uređaja za in vitro oplodnju i mali inkubator za embrione, koje planiraju da pošalju u svemir i da sprovedu čitav niz eksperimenata. Cilj im je da provere da li je uopšte moguće začeće u svemirskim uslovima odsustva gravitacije, visokog nivoa radijacije i ograničenih uslova za život.

Prototip uređaja za in vitro oplodnju nije veći od običnog Ce-De-a, a koristiće mikrofluidnu tehnologiju. Ideja je da se disk okreće kako bi simulirao uticaje gravitacije na Zemlji u bezgravitacionom prostoru.

Iz SpaceBorn United-a ističu da im je u planu da prve testove sprovedu na ćelijskom nivou i to na ćelijama miševa.

Misija pod nazivom ARTIS (Assisted Reproductive Technology in Space) trebala bi da traje šest dana tokom kojih bi se oplodile jajne ćelije miševa i kada bi ćelije počele da se dele u veštačkoj gravitaciji, embrioni bi bili kriogenski zamrznuti i vraćeni na Zemlju da bi bili pregledani. Nakon toga mišji embrioni začeti u svemiru bi trebalo da budu presađeni u mišice, kako bi mogao da se prati dalji razvoj embriona i trudnoća.

Iako je prvobitno planirano da prototip bude lansiran u avgustu 2023. godine, to je pomereno na početak 2025. godine. Iz kompanije tvrde da se svakako nadaju da će ovu misiju obaviti u narednih pet godina.

Ako misija prođe onako kako je planirano, naredni korak bi trebalo da obuhvati ljudske matične ćelije. Želja im je da definišu koji je minimalan nivo gravitacije potreban za razvoj zdravog embriona.

Iako u teoriji sve zvuči jasno, iz holandskog startapa ističu kako su još godinama daleko od bilo kakve potencijalne reprodukcije u svemiru. Pogotovo kad se u obzir uzme i koliko je to zahtevan i izazovan posao na Zemlji.

Ipak, uspeju li, to bi mogao da bude prvi korak za stvaranje sigurnih i stabilnih svemirskih kolonija, piše Zimo dnevnik.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst