Kolinda Grabar Kitarović tvrdi da se Rusija umešala u predsedničke izbore 2020. na kojima je izgubila 1Foto: EPA-EFE/Valda Kalnina

Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović optužila je Rusiju da se umešala u predsedničke izbore na kojima je izgubila od aktuelnog šefa države Zorana Milanovića, prenela je N1 televizija.

„LNG terminal je bio najveća sporna tačka s Rusijom i verovatno je bio razlog za hibridne akcije tokom predizborne kampanje, što je doprinelo rezultatu izbora 2020“, rekla je Grabar-Kitarović nedavno u podkastu One Decision bivšeg direktora britanske spoljno-obaveštajne službe MI6, ser Ričarda Dirlava.

Kako je prenela N1, jedan od najzanimljivijih delova intervjua odnosi se na ruski uticaj na Balkanu i njena iskustava u razgovorima s Putinom.

Grabar Kitarović je upozorila da „oni koji se protive ulasku Bosne i Hercegovine u NATO i EU“ koriste izgovore da se to ne bi dogodilo, ocenivši da je trebalo iskoristiti trenutak pre nekoliko godina kada se celo vodstvo BiH slagalo oko pristupanja akcijskom planu za članstvo (MAP) u NATO-u – „uključujući (predsednika Republike Srpske Milorada) Dodika“.

Ona je dodala da je Dodik danas „proruski i proputinovski nastrojen“ i da „prima instrukcije od Putina ili nekog drugog iz Rusije“.

„Nažalost, izgubili smo priliku jer Republika Srpska sad jasno daje do znanja da ne želi NATO ni EU“, rekla je bivša predsednica.

Ona je upozorila da Putin „rekreira sfere uticaja“, ali da pritom ide „mnogo dalje od sfere uticaja koju je Rusko Carstvo, na primer, imalo na Balkanu, jer nikad nije bilo zainteresovano za Hrvatsku i BiH, uvek je imalo interes istočno od Drine“.

„Ali Putin mi u jednom od otvorenih razgovora koje smo imali, rekao da je nažalost pustio Sloveniju i Hrvatsku da umaknu i postanu članice EU i NATO-a, ali da neće dopustiti da druge zemlje odu“, ispričala je ona, prenela je N1.

Grabar Kitarović je dodala da je to bilo pre ulaska Crne Gore u NATO, što je, kako je ocenila, bilo „znakovito jer su doslovno pokušali da izazovu puč pre nego što se Crna Gora pridružila“.

Ona je rekla i da u u Hrvatskoj nema proruskog biračkog tela, a da su oni koji su otvoreno proruski „podstaknuti ekonomskim interesima“ povezanim s ruskim uticajem na energetski sektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst