Tokom ‘90-ih godina, gotovo cijeli svijet gledao je meksičke telenovele. Te sapunice katapultirale su njihove glavne glumice u svjetsku slavu, a neke od njih imale su gotovo jednako turbulentne živote kao što su oni likova koje su utjelovile.

Jedna od prvih sapunica koja je “prikovala” domaće gledatelje pred male ekrane bila je ‘Divlja ruža’. Glavnu junakinju Rosu Garciju glumila je Veronica Castro, kojoj je to bila najznačajnija uloga u karijeri.

Veronica Castro

Nastavila je glumiti u serijama i sapunicama, ali i u filmovima, te je njen posljednji film ‘Dime Cuando Tu’ izašao prošle godine.

Kao i mnoge druge slavne osobe, Castro nije mogla odoljeti estetskim operacijama kako bi što duže zadržala svoj mladalački izgled. Ipak, mnogi misle kako je pretjerala i da joj je lice ostalo ‘zaleđeno’.

Ista optužba često je upućena i glumici Gabrijeli Spanic, čiji su korijeni iz Hrvatske. Spanic su njeni obožavatelji više puta molili da stane s botoksom ili barem uspori.

Gabrijela Spanic

– Opet si išla pod nož. Bit ćeš tako deformisana da nećeš više ličiti na sebe – napisao joj je jedan pratitelj ispod fotografije.

Spanic je tokom ‘90-ih bila jedna od najtraženijih glumica na području Južne Amerike, a najpoznatija je po svojoj ulozi u seriji ‘Otimačica’. Nakon toga je glumila i u sapunicama ‘Za tvoju ljubav’, ‘Zatočenica’ i ‘Gospodarica tvojeg srca’ i tom žanru posvetila je svoju karijeru.

Međutim, ljubav prema hirurškim poduhvatima nisu najkontroverzniji dio Gabrielinog života.

Tako je njena asistentica Marcia Fernández Babio uhapšena nakon što je optužena da je tokom četiri mjeseca potajno trovala glumicu, njenu majku, sina i sluškinju.

Babio je isprva bila zaposlena kako bi špijunirala Gabrielinu bliznakinju Danielu, ali kad je Daniela shvatila šta se događa, Gabriela je zaposlila Babio kao asistenticu. Asistentica je u piće i hranu porodice stavljala spoj amonijaka korišten u otrovu za štakore.

Babio je tvrdila da njeni zločini nisu bili neprovocirani, već da je trpila seksualno zlostavljanje.

– Mjesecima sam trpila Gabrieline uvrede, a tiokom jednog snimanja počela me neprimjereno dirati – izjavila je jednom prilikom.

Osim trovanja i estetskih operacija, Spanic je izazvala veliku kontroverzu kad je u potpunosti gola pozirala za meksički erotski časopis H Extremo. Iako je to bilo prije desetak godina, Gabriela se i dalje rado pohvali golišavim fotografijama na Instagramu.

Leticia Calderon

Glumicu Leticiu Calderon mnogi pamte kao Esmeraldu iz istoimene telenovele. Glumila je u više od 30 serija, a domaći gledatelji mogli su nakon Esmeralde, koja se emitirala 1998. godine, pratiti ‘U ime ljubavi’ i ‘Slomljeno srce’.

Još uvijek glumi, ali najviše svog vremena izdvaja za sinove Luciana (17) i Carlosa (16), posebno jer Lucian ima Daunov sindrom.

– Majčinstvo me u potpunosti promijenilo i dalo mi je jedan neopisivi osjećaj mom životu. U mojoj je karijeri bilo trenutaka koji i nisu bili toliko uspješni, a kad su sinovi došli na svijet naučili su me da svaki trenutak moram cijeniti. Bila sam blagoslovljena gledati ih kako rade prve korake, uče govoriti, gledaju u mene – otkrila je meksička glumica.

Nažalost, njen život u trenutku kad je glumila Esmeraldu bio je puno turbulentniji. Tako su tokom snimanja slušali sve njene prohtjeve, iako je bila ovisna o kokainu. Leticia je 2013. priznala da joj je najbolja prijateljica umrla na rukama od predoziranja, nakon čega se odlučila promijeniti.

-Bila sam mlada, puna novaca i sve mi je bilo dostupno – izjavila je u jednom intervjuu.

Priredio: O.T.

Originalni tekst