Slika „Pintos“ umetnice Bev Dulitl nedavno je izazvala veliku polemiku na internetu. Naime, u pitanju je svojevrsna optička iluzija koja prikazuje grupu konja na jugozapadu SAD. Neki tvrde da ih je sedam, drugi vide pet, a u produžetku možete i vi da testirate svoju sposobnost opažanja.

„Linije snega u stenama stapaju se s linijama bele boje na konjima na ‘Pintosu’. Oblici boja na konjima isti su kao i stene iza njih. Koristeći iste linije, boju, oblike i šare na konjima kao i u pozadini, Bev Dulitl skriva konje na slici i moramo da se potrudimo da ih pronađemo“, piše Art Discovery, a prenosi Index.hr.

How Many Horses Can You See In These Paintings?

Bev Doolittle pic.twitter.com/3wZliMUb9m

— Scott (@Havenlust) June 23, 2022

Stručnjaci tvrde da ih je sedam, autorka da ih je pet

Slika je u međuvremenu postavljena na veb-sajt Kids Environment Kids Health Nacionalnog instituta za životnu sredinu SAD. Jedan od stručnjaka instituta razlučio je da slika sadrži ukupno sedam konja uprkos tome što je sama Dulitl rekla da ih je pet. Na gore pomenutom sajtu stoji:

„Čuli smo da treba da bude sedam konja (uključujući neke delove konje, poput njegove glave i zadnjice) prikazanih na slici. Ako ne vidite sedam, možda će vam pomoći ova šaljiva poruka jednog od naših najboljih naučnika (i stručnjaka za optičke iluzije):

‘Pretpostavljam da pomaže znati da ih tražimo sedam. U tom slučaju, vidim jednog konja s leve strane kako gleda napred, a u sredini su četiri konja grupisana blizu jedno drugog. U toj grupi smeđi nos jednog (drugog sleva) pokriva desnu stranu lica onog konja koji je najniže pogrbljen. Desno je mali konj koji stoji postrance, a iznad njega je zadnji deo sedmog. Osim ako ne haluciniram.’“

Međutim, nemojte se previše uzrujavati ako ne možete da primetite tačno sedam konja. Institut vas uverava da ako „još uvek ne vidite više od pet ili šest konja (barem delimično)“, vi spadate u većinu ljudi kojima to ne polazi za rukom. Prava misterija je kako to da sama autorka slike ne vidi više od pet konja?

Originalni tekst