Koliko je iskopavanje litijuma isplativo kada se poštuju ekološki standardi: Američka kompanija odustala od projekta 1Foto: Wikipedia

Kompanija za vađenje minerala Kompas minerali, koja posluje na Velikom slanom jezeru u SAD, početkom godine je objavila da odustaje od unosnog litijumskog projekta. To je pokrenulo pitanje koliko je zaista isplativo iskopavanje litijuma kada se poštuju ekološki standardi i kada država ima stroge zakone koji se poštuju.

Kako je svojevremeno preneo Foks 13, Kompas minerali je u izveštaju deoničarima navela da je raspustila svoj litijumski razvojni tim u Ogdenu i da neće nastaviti projekat.

„Okruženje oko našeg litijumskog projekta danas je znatno drugačije od onog od pre nekoliko godina, kada smo ga započeli. Prosta činjenica je da su regulatorni rizici znatno porasli u vezi sa ovim projektom. Kada se uzmu u obzir i druge promene u komercijalnom svetu, postalo je jasno da su rizici povratka na projekat neodgovarajući da bi se opravdala investicija“, navela kompanija u februaru.

„Regulatorni rizici“ mogu da se odnose na veliki zakon o kojem se govorilo u Skupštini Jute, a tiče se vađenja minerala, u pokušaju da se zaštiti Veliko slano jezero, prenosi N1.

Predlog zakona republikanca Kejsija Snajdera stavio je prioritet na dovod vode u jezero, čiji nivo je pao na istorijski minimum 2022. Udruženje proizvođača Jute navelo je za Foks 13 da ne podržava taj zakon.

„Kompas minerali će nastaviti da prate i učestvuju u zakonodavnim i regulatornim procesima u Juti, kako bi dugoročno očuvali litijumske potencijale u svojim operacijama u Ogdenu“, saopštila je kompanija.

Ona je investirala, kako je naveo Foks 13, 77 miliona dolara u taj projekat.

Foks 13 je ocenio da je litijum sve potrebniji za električnu mobilnost, ali politički lideri Jute treba da uravnoteže vađenje minerala, što zahteva veliku količinu vode, sa zaštitom jezera, koje se suočava sa ekološkim kolapsom i predstavlja pretnju po javno zdravlje u vidu oluja toksične prašine, smanjenog snežnog pokrivača i drugih šteta.

Veliko slano jezero je najveće slano jezero na zapadnoj hemisferi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst