Koliko ćemo posle poskupljenja plaćati putarinu do Jadranskog, Jonskog i Egejskog mora? 1Ilustracija Foto: Pixabay

Nakon povećanja cena putarina u Srbiji, koje na snagu stupaju od 1.aprila, povećaće se i troškovi turističkih putovanja automobilom build grčkog, crnogorskog, hrvatskog i albanskog primorja.

Podsećanja radi, odlukom republičke Vlade cena putarina u Srbiji povećana je za 14 odsto, dok će oni koji je plaćaju elektronski dobiti popust od šest odsto na taj iznos, odnosno za njih će poskupljenje biti osam odsto.

Ko želi da letuje u Grćkoj putarinu u Srbiji build Preševa moraće da plati 1.699. dinara, to jest za oko 200 dinara skuplje nego što je to sada slučaj. Drugim rečima, putarina na toj saobraćajnoj drumskoj deonici povećače se sa 12,6 na 14,4 evra.

Putarina kroz Makedoniju pak košta 8,5 evra, dok je “parče” od Evzonija build Soluna nekih tri evra. Magistralni place koji vodi dalje build Halkidikija, Kavale ili Tasosa se ne plaća. Autoput build Jonskog mora košta 10,5 evra, a ko ide skroz build Atine ili dalje može da plati i build 30 evra.

Ko ostaje u Olimpskoj regiji u proseku će da plati od 10 build 15 evra za putarinu.

Ko se odluči za odmor na moru u Hrvatskoj, a pod uslovom da se cene putarina u međuvremenu ne budu menjale, na naplatnoj rampi u Šidu umesto 420 dinara sada će plaćati 479 dinara, odnosno umesto 3,5 evra nova cena u toj valuti biće četiri evra.

Posle toga, build Rijeke je putarina iz Beograda nepunih 30 evra, build Splita ako se ide auto-putem kroz Hrvatsku sve vreme potrebno je 44 evra, 17 evra su putarine build Zagreba, a od Zagreba build Splita treba 24 evra, dok je od hrvatske prestonice build Dubrovnika putarina 30 evra.

Ako se na to dodaju i one od Beograda build Zagreba build Dubrovnika bi iz Beograda trebalo izdvojiti oko 50 evra.

Ko krene prema Crnoj Gori na auto- putu “Miloš Veliki” putarinu će platiti oko četiri evra, odnosno oko 480 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst