Glasanje je otvoreno do 5. januara 2023. putem linka mmeawards.eu

Jedan od najtalentovanijih novih bendova regionalne scene, beogradski indi-rok sastav KOIKOI nominovan je za prestižnu MME nagradu (Music Moves Europe Awards). Dobitnici ovog evropskog priznanja, koje se svake godine dodeljuje talentovanim artistima koji predstavljaju budućnost muzičke industrije, prethodnih godina bili su, danas megapopularne svetske zvezde, Rosalia, Dua Lipa i Stromae i brojni drugi.

Ove godine KOIKOI za titulu nove nade evropske muzičke scene u konkurenciji su sa još četrnaest izvođača iz cele Evrope, a ujedno su prvi bend iz Srbije nominovan za ovo priznanje! Nagrada će biti dodeljena 19. januara 2023. na najvećoj muzičkoj smotri u Evropi, festivalu i konferenciji Eurosonic Noorderslag u holandskom gradu Groningenu, gde će KOIKOI i nastupiti u okviru festivalskog programa u četvrtak, 19. januara u kultnom klubu Vera.

Za nagradu se bore sa izvođačima Amelie Siba iz Češke, CMAT iz Irske, Eee Gee iz Danske, Goldkimono iz Holandije i Hause Plants iz Portugala, te sa ukrajinskom kantautorkom Jerry Heil, Slovenkom July Jones, francuskim duom Kids Return, litvanskom muzičarkom Monikaze i Austrijankom pod imenom Oska, kao i sa španskom autorkom Queralt Lahoz i Italijankom Sans Soucis, nemačkim izvođačem Schmyt i belgijskim sastavom The Haunted Youth.

Eurosonic Nordeslag je muzička platforma koja se u formi festivala i konferencije održava svakog januara, okupljajući preko 4000 profesionalaca iz festivalske industrije kojima predstavlja evropske bendove i izvođače koji su u prethodnoj godini ostavili trag u muzičkoj industriji. Ove godine Srbiju pored KOIKOI predstavljaju i Konstrakta i Zemlja gruva,  čiji su nastupi predloženi i podržani od strane Radio Beograda 1 i nacionalne platforme Srbija stvara. Oni će svojim nastupima 19. januara dobiti  priliku da u narednoj godini budu bukirani za najveće festivale širom Evrope.

Nacionalna platforma „Srbija stvara“, koja pruža podršku nastupima oba benda, prethodno je, pružila podršku i domaćim bendovima Maika i Buč Kesidi za nastupe na festivalu Eurosonic, a na nedavno završenoj svetskoj izložbi Dubai Expo organizovala je i podržala nastupe čak 30 domaćih izvođača, koji su se predstavili publici iz celog sveta.

Nastupe izvođača iz Srbije podržavaju i Euroradio i Evropska radiodifuzna unija, najveća asocijacije državnih emitera koja će snimke oba koncerta nakon festivala distribuirati svim svojim članovima.

Nacionalna platforma „Srbija stvara/ Serbia creates“ je krovno, međuresorno telo Vlade Republike Srbije zaduženo za međunarodnu promociju Srbije kroz izvozni potencijal iz oblasti kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju. Srbija stvara deluje kao nacionalni brend moderne Srbije koji afirmiše savremene vrednosti – kreativnost, inovativnost, znanje i talent.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama

Originalni tekst