Kod Raške pronađeni posmrtni ostaci za koje su sumnja da su albanski civili sa Kosova

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović potvrdio je danas da su u kamenolomu u mestu Kiževik kod Raške pronađeni posmrtni ostaci koje je Fond za humanitarno pravo (FHP) doveo u vezu sa 15 albanskih civila nestalih tokom sukoba na Kosovu.

Veljko Odalović danas na lokalitetu Kiževik kod Raške Foto: Kossev
Veljko Odalović danas na lokalitetu Kiževik kod Raške Foto: Kossev

Odalović je za portal Kossev naveo da su tela pronađena juče kao i da lokaciju obezbeđuje policija.

"Radove smo prema proceduri, odmah zaustavili, do naredne odluke suda. Tužilaštvo za ratne zločine završilo je svoj deo posla. Sada postupajući sudija odlučuje tako što izdaje naredbu o dinamici, merama, o tome ko će prisustvovati, i ovu odluku očekujemo u narednih dan-dva", rekao je Odalović.

On nije mogao da potvrdi navode FHP da su u pitanju tela 15 albanskih civila iz sela Rezale, Zabelj i Gladnog sela za kojima se traga od završetka sukoba na Kosovu.

"Za sada su još uvek u pitanju NN lica. Tek kada se obavi DNK analiza, potvrđuje se njihov identitet", dodao je predsednik Komisije za nestala lica.

Odalović je naveo i da su na lokaciji prisutni predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica, misije Euleks, kosovske Radne grupe za nestale, kosovski forenzičari i eksperti.

"Naš rad je transparentan, sa nama je vrlo kompetentna stručna ekipa. Kao što smo postupali i sa lokacijom u Rudnici, tako radimo i na ovoj, u vezi sa kojom su vršene provere poslednjih četiri-pet godina", naveo je predsednik Komisije za nestala lica.

Iskopavanja na lokalitetu Kiževik započeta su u novembru 2015. godine, na inicijativu Beograda, a na prethodno insistiranje zvaničnika Prištine.

Prethodno je juna 2014. godine na drugoj lokaciji u Rudnici pronađeno 47 posmrtnih ostataka nestalih lica sa Kosova.

Prema poslednjim podacima 1.643 osobe se još uvek vode kao nestale iz sukoba na Kosovu i Metohiji.

Jedna od tačaka i sporazuma u Vašingtonu, kao i nove faze pregovora u Briselu koja je pokrenuta od ovog leta je upravo pitanje razrešenja sudbine nestalih osoba. Kako je u poslednjoj zvaničnoj poseti u Prištini potvrdio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, poglavlje budućeg „sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa“ o nestalima je već zaključen.

Izvor: Beta, Kossev

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article