Koalicija za slobodu medija: U Skupštini nastavljena kampanja protiv novinara i NVO

Koalicija za slobodu medija upozorila je danas da se u Skupštini Srbije nastavlja kampanja protiv novinara i nevladinih organizacija, kao i da su opasne tvrdnje javnih funkcionera i optuživanje novinara da vode kriminalne, partijske i druge kampanje protiv funkcionera na vlasti samo nastavak urušavanja medijske scene u Srbiji.

Insajder: Novinari mete
Foto: Insajder / Novinari mete

U saopštenju se navodi da ni posle, skoro, dve nedelje od zahteva novinarskih i medijskih udruženja da poslanici Skupštine Srbije prekinu kampanju protiv novinara i da institucije konačno počnu da primenjuju mehanizme za zaštitu novinara, nijedna institucija nije reagovala.

Članovi Koalicije za slobodu medija napustili su 13. marta Radnu grupu za zaštitu i bezbednost novinara Vlade Srbije, zbog višednevne negativne kampanje i ozbiljnog ugrožvanja sigurnosti novinara KRIK, uz jasne zahteve da se Republičko javno tužilaštvo odredi prema tvrdnjama koje su iznete u tabloidima i u Skupštini Srbije, kao i da nadležni odbori parlamenta, ali i Regulatorno telo za elektronske medije, osude govor mržnje i targetiranje novinara.

Uprkos zahtevima za hitnom reakcijom, nadležni organi su ih ignorisali i ništa nisu preduzeli ili, kao što je to učinio skupštinski Administrativni odbor, odbili su kao neosnovane sve prijave za kršenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika i obustavili dalji postupak utvrđivanja odgovornosti, ukazuje Koalicija.

U odlučivanju tog odbora učestvovali su i prijavljeni poslanici koji su jednostavno rekli da nisu kršili kodeks.

U raspravi se čulo da su prijave koje su podnete zloupotreba Kodeksa ponašanja poslanika, pa i ponavljanje upravo onih tvrdnji zbog koji su Crta i Tranparentnost ocenili da je Kodeks prekršen.

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) je zbog navoda o umešanosti te organizacije civilnog društva u pokušaj državnog udara i ubistva predsednika Aleksandra Vučića, koje su u Narodnoj skupštini izneli poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić zatražio i pokretanje postupka od Republičkog javnog tužilaštva.

Zvanične molbe Radnoj grupi za zaštitu i bezbednost novinara Vlade Srbije da hitno reaguje i da stavi na dnevni red napade na novinare, ostale su bez odgovora.

Ohrabruje činjenica da je sastanak iste te radne grupe ipak sazvan, ali je nejasno šta je tema tog današnjeg sastnaka, navela je Koalicija, uz napomenu da njene organizacije, pošto su i formalno napustile to telo, više neće učestvovati u radu te grupe.

Koalicija će nastaviti učešće u radnoj grupi za implementaciju akcionog plana za Medijsku strategiju kao i u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, a ukoliko institucije pokažu stvarni interes za dalji dijalog i rad na poboljšanju bezbednosti novinara, naši članovi biće spremni da u takvom dijalogu učestvuju.

Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija , Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Pre dva dana su se i Međunarodni institut za štampu (IPI) i devet organizacija usredređenih na slobodu medija obratili predsedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić izražavajući, kako je saopšteno, ozbiljnu zabrinutost zbog izostanka odlučne reakcije vlasti povodom kampanje blaćenja kojoj je izložena Mreža za istraživanje kriminala i korupcije.

Poslanici EP izglasili su juče konačni da u konačan tekst izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji bude uključena i osuda napada na portal KRIK i nevladinu organizaciju CRTA.

U ovom amandmanu se ističe da vređanje, zastrašivanje političkih protivnika i predstavnika medija od stranke narodnih poslanika Skupštine Srbije, predstavlja kršenje demokratske prakse i temeljnih vrednosti, što bi trebalo najoštrije osuditi.

Izvor: FoNet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article