Žarko Laušević je u toku protekle godine nanizao uloge u TV ostvarenjima koje su nas samo podsetile koliko je maestralan glumac – kojeg dugo nismo imali priliku da gledamo.

Pre toga je živeo u Njujorku sa suprugom Anitom, a priča o njihovoj ljubavi podseća na film.

Upoznali su se na snimanju filma „Boj na Kosovu“, ali im tada nije bilo suđeno. Anita je scenska šminkerka.

Laušević je u svojim knjigama pisao kako se već tada rodila ljubav, ali mu je Anita „spasila brak“ tako što se udala i rodila ćerku. Glumac je tada bio u braku s prvom suprugom Majom, a razvod je usledio tokom boravka u zatvoru.

„23. januar. Utorak, 907 dan: Danas se razvodim posle trinaest i po godina braka ili sedamnaest godina i četiri dana zajedničkog života… Od danas će Anita moći legalno da me posećuje“, pisao je Laušević.

U julu 1993. godine Žarka i njegovog brata Branimira su napali huligani. Glumac je, u samoodbrani, ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića. Osuđen je na petnaest godina zatvora i kaznu je izdržavao u Spužu, a zatim i u Požarevcu.

Tokom zatvorskih dana, pisao je o ljubavi prema Aniti. Ona je u SAD ostvarila zapaženu karijeru, a emigrirala je 1997. godine. Uspeh je gradila od nule.

– Nikog nisam poznavala i krenula sam od nule. Bavila sam se raznim teškim poslovima ne bih li svojojoj porodici pomogla da preživi. Onda sam, kad sam skoro izgubila svaku nadu, našla oglas u novinama da se traži scenski šminker za jednu predstavu u Linkoln Centru. Javila sam se … i dobila sam posao – izjavila je ranije.

anita-lausevic
Foto: Eli Winston / Everett / Profimedia

Radila je na serijama kao što je „Seks i grad“, brojnim filmovima, ali i na Brodveju. Dok je Laušević bio u zatvoru, pisao je o njihovom odnosu.

„Poseta – Anita. Anita. Anita. Zašto sam je zavoleo? Zato i što je čitavim bićem svojim uz mene. Ne dovodi u pitanje nijedan moj potez. Ona ume da se veseli mom uspehu duže od trajanja aplauza koji bih dobio. I pati sa mnom mnogo duže od trajanja zvuka koji je moj pad izazvao. Nju drži i raduje uspeh, ništa manje ni kraće od bola koji prati neuspeh. Ne navikava se ni na uspon, ni na pad“.

Takođe, primetio je kako je broj sedam kao lajtmotiv pratio njihovu ljubav i život.

„Anita mi javlja neke datume… Ona se razvela 22. juna 1995. Ja, 22. januara 1996. Posle sedam meseci. Njen otac je umro 30. oktobra 1996. Moj, 30. maja 1997. posle sedam meseci. Predstava “Sveti Sava” je prekinuta 30. maja 1990. Otac je umro na taj dan. Posle sedam godina“.

Pismo Žarka Lauševića supruzi iz zatvora iz knjige ‘Sve prođe pa i doživotna’:

„Anđele moj predobri, Anito moja!

Ja sam i dalje tu i voleću te kao pas, odano, ne uzimajući hrane iz tuđih ruku. Kroz maglu trećeg jutra meseca decembra, kroz neku nepojamnu crtu zemljine kore, kroz veliki mozak njen, jebitačno kao onaj „Jebiter“ Milića od Mačve, stižem do tvog podnožja.

I ležaću tu, kao pas, dok me ne oteraš kao psa, ili ne udeliš oholo kao psu, malo nežnosti.

Ako uhvate ovo pismo, ne iznenadi se ako iduće dobiješ iz štenare.

anita-lausevic
Foto: Privatna arhiva

Da, dodirnuh se jučer. Tobom. Morao sam. Znaš kako je… ne znaš. To me budi, vodi negde tebi, čini muškarcem. I čini da jesam, a tako nisam.

To me budi i vodi, no opet me vraća, ali ruka me grešna na tebe podseća. Ruka što ubi, što piše i čeka. Nema rime…

Samo usamljen orgazam… i posramljen.

Nije robija ono što običan, neobavešten svet, ima predstavu o njoj – neke godine provedene iza katanca, bez prava na viđanje svojih, bez prava na bilo kakvu vrstu radosti, bez prava na ikakvu udobnost i privatnost.

Nije.

To i jest najveći šok svakog ovde dospelog.

Robija je – pretres usred noći, prekinut mlaz tople vode na tvoje nasapunano telo, oteto pismo, zaplenjen ručni rad, bahatost i nemar polupismene sekretarice, koja je negde zagubila tvoju molbu, jer je sinoć ponovo imala onaj isti očajan seks sa svojim kasnim povratnikom u njen krevet, brak i alkohol.

Robija je kad ti prekinu, iz čista mira, posetu jer se oglasio neki alarm, robija je kad ti drže neki telegram o kojem već pišu novine, a ti ga nisi dobio, robija je kad si slavan, pa ti tako slavnom toliko spominju majku…“

Izvor: Zadovoljna.rs

Glumica Vesna Trivalić se posle 17 godina vraća u Srbiju

Original Article