Ko je odgovoran za slučaj mrtvorođene bebe: Porodica krivi lekare, GAK Narodni front ispituje slučaj

Slučaj kovid pozitivne trudnice kojoj je jedna beba mrtvorođena, a druga na aparatima nakon porođaja u GAK Narodni front, pokrenuo je polemiku o tome da li je bilo propusta u njenom lečenju. Branko Gajić, suprug trudnice Nataše Gajić, je rekao za N1 da njegovoj supruzi sa blizanačkom trudnoćom i koronavirusom nije na vreme pružena pomoć. Međutim, ginekolog Dragan Kikanović odbacio je tvrdnje Gajića kao "lažne" i istakao da o celom slučaju postoji medicinska dokumentacija. U GAK Narodni Front kažu da je formirana Komisija za sprovođenje unutrašnjeg stručnog nadzora nad zbrinjavanjem pacijentkinje.

GAK Narodni front Foto: Srđan Ilić
GAK Narodni front Foto: Srđan Ilić

Branko Gajić je za N1 rekao da je poslednjeg dana oktobra njegova supruga, koja je nosila blizance, u devetom mesecu trudnoće saznala da je pozitivna na koronu i da je nakon što je osetila pogoršanje simptoma Hitna pomoć odbila da je preveze u bolnicu upravo zato što je kovid pacijent.

Gajić je rekao da su, nakon što su posumnjali da je njegovoj supruzi pukao vodenjak, pozvali njenog doktora Kikanovića i uspeli da dođu do Narodnog fronta, odakle je posle ginekološkog pregleda poslata kući.

Dan kasnije, stanje joj se pogoršalo pa je kolima hitne pomoći prevezena do KBC Dragiša Mišović, gde je prema tvrdnjama Gajića, izvesna doktorka rekla da nema zakonskog načina i tehničkih uslova da je zadrže dok joj se ne stabilizuje stanje.

Porodica Gajić pomoć je potom ponovo potražila u Narodnom frontu.

"Odlazimo tamo, reči doktora Kikanovića su bile 'samo joj oborite temperaturu i nek ide kući'. Ja ga zovem lično kao otac i muž, molim da je zadrži u bolnici, da nađe način, on je rekao 'nema razloga da se zadrži u bolnici'", dodao je Gajić.

Branko Gajić tvrdi da njegovu suprugu u bolničku postelju nije htela da primi ni doktorka u GAK Narodni front koja je uradila pregled.

Trudnici je temperatura i dalje rasla, a 2. novembra predveče dobila je i kontrakcije, zbog čega ponovo odlaze u Narodni front, gde je na ultrazvuku utvrđeno da jedna beba ne daje srčane reakcije, nakon čega se porodila i potom sa upalom pluća, hitno prebačena u kovid bolnicu "Dragiša Mišović".

Doktor Kikanović odbacio optužbe

Ginekolog Dragan Kikanović je odbacio optužbe Gajića i istakao da je uradio sve što je mogao, kao i da žali zbog tragičnog slučaja. On je ocenio tvrdnje Gajića kao "lažne" i istakao da o celom slučaju postoji medicinska dokumentacija.

Kikanović je za N1 izrazio žaljenje zbog smrti bebe, i naveo da je to veliki stres za njega i njegove kolege.

"Prva neistina je da sam ja vodio trudnoću. Ja sam Natašu video samo jednom, slovima i brojem samo jednom. To je bilo u privatnoj ordinaciji mesec i po dana pre očekivanog porođaja, i sedam dana pre porođaja. Ja sam je pogledao tada u privatnoj ordinaciji, ona je bila u odličnom stanju i nije imala simptome korone uopšte", naveo je Kikanović.

Prema njegovim rečima, tada su se dogovorili da se vide za sedam dana u GAK "Narodni Front" kako bi nastavili preglede. Međutim, on navodi da je Nataša Gajić već sutradan dobila temperaturu.

"To mi je javila tek u petak, nakon tri dana. Ja sam joj rekao da se testira. Pitao sam je kako se oseća, ona je rekla da se ne oseća loše, jedino da u nekom trenutku ima visoku temperaturu. Rekao sam joj da pije antibiotik, obara temperaturu paracetamolom, uzima vitamine i da se rehidrira. Tog dana mi je kasnije javila da je test pozitivan. Ja sam joj rekao da ukoliko je u redu, da se čujemo sutra, i da vidimo šta se dešava", rekao je doktor.

On je napomenuo da ga je trudnica dan nakon toga zvala i saopštila mu da misli da joj je pukao vodenjak.

"Ja sam joj rekao da ide u 'Narodni front', pozvao dežurne kolege i najavio da će doći trudnica sa blizancima, pozitivna na koronu. Koleginica koja je bila dežurna je primila, uradila test na naprsnuće vodenjaka, utvrdila je da vodenjak nije pukao, uradila je ultra-zvuk, snimanje srčane akcije oba ploda, i sve je ukazivalo da je sa trudnoćom sve u redu", napominje Kikanović.

On tvrdi da nije primljena u bolnicu jer trudnica koja ima još mesec i dana i po do termina – nije pred porođajem.

"Ako je žena u porođaju, ili ako joj je pukao vodenjak, mi je primamo i započinjemo porođaj. Ako je žena došla zato što ima temperaturu, i zato što je bolesna od kovida, ona treba da se leči u nadležnoj kovid ambulanti i bolnici", kaže on.

"On je mene zvala u nedelju, rekla da je bila u 'Mišoviću', da je obavljen ultrazvuk, da je sve u redu, ali da je tražila da joj daju infuziju, da bi oborili temperaturu, a da joj je odgovoreno da oni to ne mogu, kao i da nisu u stanju da to urade i poslali je u 'Narodni front'. Ja sam ponovo pozvao dežurnog doktora, rekao sam o čemu se radi, ona je došla i odbila pregled", naglašava Kikanović i dodaje da postoji dokument u kome stoji da je pacijentkinja odbila pregled.

Dodao je da ju je doktorka savetovala da ostane, jer dolazi drugi dan zaredom, a da je ona to odbila.

U GAK Narodni front formirana Komisija za sprovođenje unutrašnjeg stručnog nadzora

Ginekološko-akušerska klinika Narodni front saopštila je da je formirana Komisija za sprovođenje unutrašnjeg stručnog nadzora nad zbrinjavanjem pacijentkinje.

U dopisu N1, između ostalog, navode i da je Nataša Gajić, 1. novembra, nakon pregleda u KBC "Dr Dragiša Mišović", upućena u dežurnu službu "Narodni front", gde odbija pregled, kao i hospitalizaciju koja joj je savetovana radi intenzivnog nadzora blizanačke trudnoće, a bez znakova aktivnog porođaja.

Tvrde i da je 2. novembra smrt prvog blizanca dijagnostikovana na prijemu, te da je živorođeni blizanac kovid negativan i zbrinut na Odeljenju neonatologije i stabilnog je stanja.

U saopštenju stoji i da pacijentkinja nije kontrolisala trudnoću u GAK-u.

U KBC "Dragiša Mišović" navode da Nataša Gajić nije bila pacijent njihove bolnice, te da je zbog visokorizične blizanačke trudnoće trebalo da se kontroliše i da bude smeštena u tercijarnoj ustanovi.

Dodaju da je pacijentkinja zbog kovida-19, posle porođaja, iz Narodnog fronta, na molbu direktora te ustanove prebačena u KBC "Dragiša Mišović", uz odobrenje profesora doktora Vladimira Đukića.

Raniji slučaj smrti bebe iz blizanačke trudnoće

U GAK Narodni front 2013. takođe je došlo do smrti jedne bebe iz blizanačke trudnoće, a u vezi sa ovim slučajem sprovedena je odmah i interna kontrola, koja je utvrdila da je beba preminula zbog propusta dežurnih lekara u praćenju blizanačke trudnoće.

Nadležne institucije nisu saopštile ko je odgovoran za tu smrt, a posle ovog slučaja smenjen je dotadašnji v.d. direktora Dušan Stanojević.

Taj porođaj je „Narodnom frontu“ obavila doktorka Zagorka Milovanović, a glavni dežurni lekar klinike te večeri bio je doktor Željko Miković, sadašnji v.d. direktora.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je Javnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog sumnje za nesavesno pružanje lekarske pomoći, kao i zahtev Prekršajnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka zbog propusta u vođenju medicinske dokumentacije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja u avgustu 2013. godine.

U vezi sa slučajem tada se oglasilo i Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu koje je saopštilo da je zatražilo od policije da ispita da li je beba umrla greškom lekara i da li se u ovom slučaju radi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći. Epilog ovo slučaja do danas nije poznat.

Izvor: N1, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article