Stara šećerana u Beogradu, prodata je na današnjem javnom nadmetanju za 690 miliona dinara. 

Početna cena je bila nešto više od 680 miliona dinara, a u javnom nadmetanju je učestvovalo ukupno četiri ponuđača. 

Prihvaćena je druga ponuda, od 690 miliona dinara, a iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika prvobitno nisu saopštili ko su učesnici licitacije ni ko je kupac. Naveli su da će saopštenje o tome biti objavljeno na njihovom sajtu.

Licitaciji su prisustvovali i narodni poslanici, Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka, kao i profesor Branislav Dimitrijević iz Zeleno-levog fronta.

Njih troje su uz tvrdnje da je „licitacija nelegalna“ pokušavali da je prekinu i spreče prodaju.

„Na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika nisu javno objavljeni svi podaci o prodaji šećerane, među kojima su i imena ponuđača, što bi trebalo po zakonu“, rekao je Jovanović Ćuta.

„Ko je procenio da Šećerana vredi šest miliona evra? Čija je ovo zemlja? Ko je procenio da ovaj grad može da se poklanja, njegova kulturna dobra, od Generalštaba, preko Sajma, do Šećerane i bilo čega, da se poklanja ofšor komapnijama. Ko si, bre, ti Gorane Vesiću da poklanjaš tuđe i dovodiš kojekakve da sebi zguraju milijarde u džepove, a da nama ruše naš grad? To je pitanje za sve građane ovog grada. Jesmo li spremni mi to da branimo“, rekao je Ćuta.

Prisutni aktivisti su tražili da se licitacija prekine jer „kulturno nasleđe ne može da se prodaje“.

Odgovor predstavnika Agencije za licenciranje stečajnih upravnika na njihove tvrdnje, bio je da detalji nisu objavljeni jer sajt u tom momentu nije bio u funkciji, ali da su obavešteni „svi koji treba da budu“.

Međutim, sve koji su pratili licitaciju, posle njenog završetka, najviše je interesovalo ko je novi vlasnik šećerane.

Prema izveštaju N1, kompleks „Fabrike šećera“ prodat je firmi „Vrenje d.o.o“, koja se nalazi na istoj adresi kao Šećerana, u Raničkoj 3 u Beogradu.

„Vrenje d.o.o“ je duštvo sa ograničenom odgovornošću, a firma je registrovana za proizvodnju ostalih prehrambenih proizvoda. Vlasnik jedne trećine firme je „Konkord vest“ Željka Drčelića.

Prema javno dostupnim podacima, Drčelić je preko „Konkord vesta“ u suvlasništvo firme „Vrenje d.o.o.“ ušao pre godinu dana i osam meseci.

„Konkord vest“ je poznat po nizu poslova koje je radio za državu, među kojima je i rekonstrukcija zgrade policije u Ljermontovoj ulici. Za milijardu dinara ova firma je montirala montažne kućiće za komunalne policajce, „Beogradske lične“,  a za izvođenje radova na kanalizaciji u opštini Rakovica, dobili su ugovor vredan 191 miliona dinara (sa PDV), odnosno 1,6 miliona evra. Ista firma ranije je dobila posao izgradnje stadiona u Zaječaru, koji je koštao 28,5 miliona evra.

Preostale dve trećine „Vrenja d.o.o“ su u vlasništvu firme „PAN-ALKO SISTEM DOO“, čiji je vlasnik Vlado Stanišić, državljanin Crne Gore.

Stara šećerana poseduje 18 nepokretnosti, a među objektima je i onaj pod zaštitom države, u kom je pozorište KPGT, za koje je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić rekao da ga niko neće rušiti, već će moći samo da ga renovira.

Post Views: 25

Originalni tekst