foto EPA-EFE/ETIENNE LAURENTOve godine je za Oskare, nagrade američke Akademije filmskih umetnosti i nauke koje će kasno večeras biti dodeljene na ceremoniji u Los Anđelesu, glasalo 9.487 predstavnika filmske industrije.
Svi glasači za Oskara su članovi Akademije čije je sedište u Los Anđelesu. Glasači moraju da budu „ostvareni“ stručnjaci u kinematografiji i predstavnici su 17 oblasti filmske industrije. To su glumci, reditelji, producenti, scenaristi, kostimografija i razni tehničari.
Članovi Akademije su ranije imali doživotno pravo na glasanje, ali je 2016. godine ograničen period na deset godina koji može da se obnovi. Ta mera je uvedena kako bi se izbeglo da oni koji su u međuvremenu napustili filmsku industriju, nastave da glasaju.
Akademija je dugo bila diskretna o spisku svojih glasača, koji s druge strane nisu u obavezi da kriju da su članovi te institucije.
Posle nekoliko godina kritika o sastavu članova koji ne odražavaju raznolikost društva, Akademija je 2016. navela da ..Original Article